Cimetove rol’ce z Jošta

Marsikdo se je rad povzpel na Jošt, ker ga je zgoraj čakala sladka nagrada. Dobili smo recept, da si te dišeče cimetove polžke, ki so privabljali pohodnike pred epidemijo, do nadaljnjega spečemo kar sami.

Dvajsetletni Kristjan Lesnik, doma v Zgornji Besnici pri Kranju, je že nekaj časa stalni del ekipe, ki pod vodstvom izkušenih kuharjev Matjaža Sedeja in Jureta Bartola pohodnike razvaja v Domu na Joštu. Ta je zaradi znanih razmer zdaj zaprt, a ko so na Joštu še kuhali, so se pohodniki navduševali nad cimetovimi rol’cami, ki so ponudbo popestrile pred nekaj meseci. Zdaj, ko imamo več časa za kuharsko ustvarjanje, in ko je zares prijetno, če peka diši po cimetu, smo na plan izbrskali Kristjanov čudoviti zimski recept. Tu so torej navodila za slastne cimetove rol’ce z Jošta.

Kristjan Lesnik je na Joštu navduševal s cimetovimi polžki. (Fotografija: Špela Ankele)

Za 10–12 rol’c

Testo

  • 625 g moke
  • 115 g masla
  • 480 ml mleka
  • 100 g sladkorja
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 2 žlički soli

Nadev

  • 170 g masla
  • 165 g rjavega sladkorja
  • 2 žlici cimeta

Preliv

  • 1 žlica maskarponeja
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • malo mleka

Priprava

1. Testo naredimo tako, da mleko pogrejemo in v njem raztopimo maslo.

2. Vse suhe stvari zmešamo skupaj, nato v to zmes vlijemo toplo mleko z raztopljenim maslom. Naredimo voljno testo in pustimo vzhajati dve uri. Naj nas ne premami, da bi v testo, ki bo morda bolj tekoče, kot smo ga vajeni, dodali še malo moke – Kristjan Lesnik je sestavine zapisal do grama natančno!

3. Nato ga zvaljamo na rahlo pomokani površini in premažemo z nadevom, ki ga pripravimo tako, da v maslo, ki je odstalo na sobni temperaturi, vmešamo rjavi sladkor in cimet. Zvijemo v svaljek (kot potico), narežemo na 10 ali 12 enako debelih kosov. Položimo jih na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pustimo vzhajati še eno uro.

4. Rol’ce spečemo v pečici, ogreti na 160 stopinj Celzija. Pečemo jih kakih 20 minut. Tik preden postrežemo, jih premažemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da zmešamo maskarpone, sladkor v prahu in malo mleka.

Dober tek! (Fotografija: Špela Ankele)
Priporočamo še: Top recepti za testenine, ki so vas obnoreli v 2020

Naslovna fotografija: Yana Tatevosian/Getty Images

Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed