Cimetovi kvadrati: Preprosta izdelava, a z nezgrešljivim okusom praznikov

Odpri galerijo
A+ A-
Piškoti cimetovi kvadratki so delo sestre Bernarde Gostečnik, naslednice Vendeline Ilc, ki je posodobila eno najpomembnejših slovenskih knjig vseh časov: Veliko slovensko kuharico.
Prav vidimo sestro Bernardo, kako se suka po kuhinji samostana v Repnjah in komandira tečajnice med pripravo teh piškotkov. In zakaj jo občudujemo? Pravzaprav čestitamo in pozdravljamo: Velika slovenska kuharica, ki je sestri Bernardi lani prinesla celo nominacijo za Delovo osebnost leta, gre že v prvi ponatis, in to kljub temu, da stane 120 evrov! Ti piškotki so sicer iz Bernardine druge knjige, Slaščice iz pečice.
Sestavine
- 18 dag moke, 9 dag masla
- 9 dag sladkorja, 2 jajci (ločimo), žlička cimeta
- grob kristalni sladkor za posip
Priprava
1. Iz moke, presejane s cimetom, masla, sladkorja in rumenjakov ugnetemo testo. Razvaljamo ga pol centimetra debelo in izrežemo kvadrate.
2. Preložimo jih na namaščen ali s peki papirjem obložen pekač, pomažemo z raztepenim beljakom in potresemo z grobim kristalnim sladkorjem.
3. Cimetove kvadratke pečemo 10–15 minut pri 180 stopinjah.
Namig: Okus lahko malce nabrusimo, če dodamo v testo 2 žlički zmletega ingverja. Pri začimbah pazimo, da so res sveže, drugače piškotki ne bodo ne ostri ne dišeči.
Fotografija: iz knjige Slaščice iz pečice
Datum Objave: 6.12.2019 ob 11:12