Cimetovi kvadrati: Preprosta izdelava, a z nezgrešljivim okusom praznikov

Piškoti cimetovi kvadratki so delo sestre Bernarde Gostečnik, naslednice Vendeline Ilc, ki je posodobila eno najpomembnejših slovenskih knjig vseh časov: Veliko slovensko kuharico.

Prav vidimo sestro Bernardo, kako se suka po kuhinji samostana v Repnjah in komandira tečajnice med pripravo teh piškotkov. In zakaj jo občudujemo? Pravzaprav čestitamo in pozdravljamo: Velika slovenska kuharica, ki je sestri Bernardi lani prinesla celo nominacijo za Delovo osebnost leta, gre že v prvi ponatis, in to kljub temu, da stane 120 evrov! Ti piškotki so sicer iz Bernardine druge knjige, Slaščice iz pečice.

Sestavine

  • 18 dag moke, 9 dag masla
  • 9 dag sladkorja, 2 jajci (ločimo), žlička cimeta
  • grob kristalni sladkor za posip

Priprava

1. Iz moke, presejane s cimetom, masla, sladkorja in rumenjakov ugnetemo testo. Razvaljamo ga pol centimetra debelo in izrežemo kvadrate.

2. Preložimo jih na namaščen ali s peki papirjem obložen pekač, pomažemo z raztepenim beljakom in potresemo z grobim kristalnim sladkorjem.

3. Cimetove kvadratke pečemo 10–15 minut pri 180 stopinjah.

Namig: Okus lahko malce nabrusimo, če dodamo v testo 2 žlički zmletega ingverja. Pri začimbah pazimo, da so res sveže, drugače piškotki ne bodo ne ostri ne dišeči.

Fotografija: iz knjige Slaščice iz pečice

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana