Cimetovi polžki, ki jih zamesimo zvečer, spečemo pa zjutraj

Odpri galerijo
A+ A-
Dišeč in mehak posladek, ki prvič zadiši v jesenskem času in nas navdušuje vse do tople pomladi.
Tako pripravimo cimetove polžke, če se želimo z njimi pocrkljati že zjutraj. Takrat se nam namreč še ne ljubi ubadati s tehtanjem sestavin in gnetenjem testa, kajne? Vzhajano testo pospravimo v hladilnik, zjutraj pa ga le razvaljamo in premažemo z nadevom. Navdušeni boste, kako neverjetno lepo se bo ohlajeno testo razvaljalo.

ni podpisa
Cimetovi polžki
Za 12 do 15 kosov.
- 500 g moke
- zavojček suhega kvasa
- ravna žlička soli
- 50 g sladkorja
- 250 ml mlačnega mleka
- 2 razžvrkljani jajci sobne temperature
- 40 g raztopljenega masla
Nadev
- 150 g masla sobne temperature
- 100 g sladkorja moscobado
- 2 žlički cimeta
- žlička mletega kardamoma
- 1 žlička temnega kakava
Preliv
- 2 žlici kondenziranega mleka
- 2 žlici kisle smetane
- sok pomaranče ali drugega agruma
Priprava zvečer
1. Moko stresemo v posodo kuhinjskega robota. Dodamo kvas, sol in sladkor ter dobro pomešamo. Prilijemo mleko, jajca in maslo ter gnetemo približno 10 minut na nižji hitrosti (najprej nekaj minut na 2 od 10, nato na 3 od 10), da postane testo prožno, svetleče in gladko ter se ne oprijemlje posode.
3. Delovno površino namažemo s kapljico olja in nanjo preložimo testo. To oblikujemo v kroglo in vrnemo v posodo, ki smo jo očistili in rahlo premazali z oljem. Pokrijemo s plastično ali povoskano folijo in počakamo, da dvojno naraste.
4. Ko je testo vzhajano, posodo prestavimo v hladilnik.
Priprava zjutraj ali dopoldne
1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač za mafine namažemo z maslom.
2. Testo vzamemo iz hladilnika in ga predenemo na delovno površino. Razvaljamo ga na pravokotnik, ki ima debelino približno 3 milimetre. Pustimo ga, da se segreje in med tem pripravimo nadev.
3. Maslo stepemo z vsemi naštetimi sestavinami, da postane lepo mazavo.
4. Nadev razmažemo po celotni površini testa. Tega čim bolj tesno zvijemo v štrukelj, ki ga narežemo na za dva prsta debele polžke. Te zložimo v pekač za mafine in počakamo, da še enkrat vzhajajo. Zapolniti morajo vdolbine pekača. Z drugimi besedami – občutno se morajo porediti.
5. Pekač prestavimo v pečico in pečemo približno 25 minut.
6. Za preliv preprosto zmešamo vse sestavine. Kar na roke.
7. Ponudimo še tople polžke, ki jih tik pred postrežbo prelijemo z osvežilnim oblivom.
Priporočamo še: Bučni kolač s koščki čokolade
Datum Objave: 22.10.2021 ob 11:10