Čokoladni mousse z rožmarinom in solnim cvetom

Sladka burja v kozarčku.

Sestavine

  • 3 jajca, 50 g sladkorja
  • 150 g kakovostne temne čokolade s 70–80 % kakava
  • 50 g masla
  • 2 vejici rožmarina
  • 200 ml sladke smetane

Priprava

1. V kozico vržemo maslo in iglice rožmarina, brez lesenih vejic.

2. Kozico postavimo nad srednje močan ogenj in segrevamo 5 minut, nato jo odstavimo in pustimo eno uro, da se maslo navzame rožmarinastega okusa.

3. Pripravimo vodno kopel – v večjo posodo vlijemo vodo, nanjo pa postavimo skledo ali drugo posodo. Ta se ne sme dotikati vode pod njo. Vse skupaj postavimo nad visok ogenj, da voda zavre, nato ogenj zmanjšamo.

4. V posodo nad vodno kopeljo nalomimo čokolado. Ko se skoraj vsa raztopi, dodamo aromatizirano maslo. Mešamo, da postane čokoladna zmes gladka in homogena, nato posodo odstavimo.

5. Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov.

6. Rumenjake in polovico sladkorja penasto namlatimo z električnim mešalnikom.

7. Ko se čokoladna zmes malce ohladi, primešamo spenjene rumenjake. Čokolada in posoda res ne smeta biti prevroči, da rumenjaki ne zakrknejo.

8. V drugi posodi stepamo beljake, med mlatenjem pa dodajamo sladkor, dokler ne nastane sijoč sneg.

9. Sladko smetano prebutamo v stepeno smetano, ki pa ne sme biti prečvrsta, da jo bomo lažje vmešali v mousse.

10. K čokoladi s spatulo nežno primešamo najprej nekaj žlic stepene smetane, nato pa še preostanek.

11. Mešamo res narahlo, da ne iztisnemo zraka iz kreme.

12. Na enak način na koncu nežno primešamo sneg iz beljakov.

13. Čokoladni mousse vlijemo v lične kozarce, po vrhu pa posujemo solni cvet.

14. Kozarce z moussom postavimo v hladilnik, kjer naj čakajo vsaj 4 ure.

15. Pred postrežbo jih za 10–15 minut postavimo na sobno temperaturo, da čokolada razvije poln okus.

Poizkusite še: Kultne jedi: pavlova

Fotografija: Midva kuhava

Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed