Čokoladni trikotniki: klasika, brez peke
Irina Janakievska nas je očarala s svojo zgodbo, ki jo je delila z nami TUKAJ. Presenetila nas je s podatkom, da je nekaj časa snovala recepte v testni kuhinji znanega chefa Yotama Ottolenghija, zdaj jih ustvarja za različne britanske medije, nedavno pa je izdala svojo prvo kuharico. V njeni zbirki krasnih receptov smo izbrali čokoladne trikotnike, s katerimi se boste lahko sladkali v veselem decembru.
Sestavine
Nastalo bo približno 50 kosov slastnih trikotnikov.
- 200 g sladkorja v prahu
- 50 ml vode
- žlica naribane limonove lupine
- 2 žlici limonovega soka
- 200 g jedilne čokolade
- 150 g masla
- 200 g rahlo prepraženih orehov ali lešnikov (polovico zmeljemo, polovico na grobo nasekljamo)
- 50 g suhih višenj (ali brusnic)
- 50–60 g žele bonbonov
Priprava
- V ponev z debelim dnom odmerimo sladkor v prahu, dodamo vodo, limonovo lupinico in limonov sok ter pristavimo na srednje močan ogenj. Kuhamo 2 do 3 minute oziroma toliko časa, da se sladkor stopi.
- Zmanjšamo ogenj in dodamo nasekljano čokolado ter maslo, narezano na kocke. S kuhinjsko lopatko (spatulo) nežno mešamo, da se čokolada in maslo raztopita.
- Posodo odmaknemo z ognja in v zmes vmešamo oreške (mlete in na grobo nasekljane orehe ali lešnike) in suhe višnje (oziroma brusnice). Dobro premešamo in počakamo nekaj časa, da se zmes malo ohladi.
- Medtem litrski modelček v obliki črke V obložimo s papirjem za peko in še prozorno folijo, ki naj je bo toliko, da jo bomo ob straneh pozneje zapognili čez maso v modelčku.
- Polovico mase razporedimo v modelček in poravnamo, s čimer odstranimo tudi morebitne zračne mehurčke.
- Po sredini razporedimo žele bonbončke, ki smo jih po dolgem prerezali na pol.
- Čez razporedimo preostanek mase, spet poravnamo s spatulo. Čez zapognemo prozorno folijo in prestavimo v hladilnik za vsaj šest ur.
- Potem vzamemo iz modelčka, odstranimo prozorno folijo in razrežemo na centimeter debele rezine.
- Čokoladne trikotnike hranimo v hladilniku, in to v zaprti posodi.
Kaj pa, če nimamo litrskega modelčka v obliki črke V?:Tedaj uporabimo manjši podolgovat pekač, svetuje Irina Janakievska. Če tudi tega ni pri roki, do mlačnega ohlajeno maso razporedimo na papir za peko, po sredini razporedimo prepolovljene žele bonbončke in zvijemo kot salamo.
Priporočamo še: Piškoti ježki: božanskega okusa in tako zelo ljubki (VIDEO)