To je ena najboljših in najbolj preprostih slovenskih krompirjevih jedi

Če bi bil bolj asketski, bi ji rekli čompe, iz katerih smo tudi izhajali: znamenita pastirska jed z bovškega konca.

V Sloveniji imamo kar 132 poimenovanj za krompir, »čompe« pa mu pravijo na Bovškem in še ponekod na Primorskem, razlaga etnolog dr. Janez Bogataj v svoji knjigi Abeceda okusov Slovenije. V teh krajih gomolje preprosto skuhajo neolupljene v slani vodi in jih postrežejo s skuto. Mi pa smo se malo poigrali in uporabili še dva dodatka. To je tako krasna jed. Potrebujete le še obilno skledo mešane solate!

Čompe ali krompir s skuto po naše

  • 600 g krompirja

Nadev

  • 150 g albuminske skute (domače rikote)
  • 1 dl grškega jogurta
  • 100 g zorjenega sira tolminca
  • sol, poper

Dodatno

  • drobnjak
  • hrustljavo popečena panceta

Priprava

1. Krompir temeljito očistimo z gobico pod tekočo vodo in ga v osoljeni vodi neolupljenega, v oblicah, skuhamo do mehkega.

2. V skledici zmešamo albuminsko skuto z grškim jogurtom, solimo in popramo.

3. Ko je krompir kuhan, ga zarežemo, nekoliko pritisnemo ob podlago, da se razpre, in napolnimo z nadevom.

4. Po vrhu posujemo s slanino, ki smo jo v kozici hrustljavo popekli, drobnjakom in nastrganim zorjenim sirom (najbolje v luskah).

Priporočamo še: 5 slovenskih jedi, ki jih res morate znati pripraviti

Pripravili: Neli Selan, Lea Sterle/Kult316
Fotografija: Sonja Ravbar

Deloindom.si: Smešno preprost način, kako z lahkoto izdolbete bučo
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed