
Če bi bil bolj asketski, bi ji rekli čompe, iz katerih smo tudi izhajali: znamenita pastirska jed z bovškega konca.
V Sloveniji imamo kar 132 poimenovanj za krompir, »čompe« pa mu pravijo na Bovškem in še ponekod na Primorskem, razlaga etnolog dr. Janez Bogataj v svoji knjigi Abeceda okusov Slovenije. V teh krajih gomolje preprosto skuhajo neolupljene v slani vodi in jih postrežejo s skuto. Mi pa smo se malo poigrali in uporabili še dva dodatka. To je tako krasna jed. Potrebujete le še obilno skledo mešane solate!
Čompe ali krompir s skuto po naše
- 600 g krompirja
Nadev
- 150 g albuminske skute (domače rikote)
- 1 dl grškega jogurta
- 100 g zorjenega sira tolminca
- sol, poper
Dodatno
- drobnjak
- hrustljavo popečena panceta
Priprava
1. Krompir temeljito očistimo z gobico pod tekočo vodo in ga v osoljeni vodi neolupljenega, v oblicah, skuhamo do mehkega.
2. V skledici zmešamo albuminsko skuto z grškim jogurtom, solimo in popramo.
3. Ko je krompir kuhan, ga zarežemo, nekoliko pritisnemo ob podlago, da se razpre, in napolnimo z nadevom.
4. Po vrhu posujemo s slanino, ki smo jo v kozici hrustljavo popekli, drobnjakom in nastrganim zorjenim sirom (najbolje v luskah).
Priporočamo še: 5 slovenskih jedi, ki jih res morate znati pripraviti
Pripravili: Neli Selan, Lea Sterle/Kult316
Fotografija: Sonja Ravbar