Čudoviti zeleni njoki, ki so nezahtevni za pripravo

Brez števila ljudi poznamo, ki si dneve izolacije krajšajo s kuhanjem – in le malo med njimi takih, ki ne bi že v prvih dneh vsaj enkrat naredili domačih njokov. Je to idealna jed?

Njoke se izumili Italijani in to je tista jed, za katero se zdi, da je zanjo nemogoče dobiti natančen recept: spremlja jo malodušje, da tisti, ki tega ne počne že sto let, tako ali tako ne bo znal sešteti vseh spremenljivk, ki jo spremljajo, in da je za prave njoke potreben občutek, ne recept.

Kuhanje krompirja

Čeprav naš recept ne vključuje krompirja, pa vseeno ponovimo, kako se pravilno pripravi krompirjeve njoke. Ker jih večinoma ljudje delajo prav s to sestavino, je to predvsem vprašanje, kako mokast je, kako veliko je jajce, ki smo ga dodali, in seveda, kakšna je moka. Pravi krompirjevi njoki bi morali biti lahki in puhasti kot oblaček, z minimalno količino dodane moke, samo toliko, da se vse drži skupaj. Jajce naj bi dodali samo k idealno pripravljenemu krompirju: to pa je, nam žugajo mojstri, v oblicah v pečici pečen moknat krompir. Če nimate takega ali ste ga kuhali v vodi, kar – o, groza! – marsikdo med nami počne, jajca sploh ni treba dodajati, ker bo testo dovolj vlažno.

Preberite tudi: Napaka, ki jo počnemo pri kuhanju krompirja za njoke

Gnetenja naj bo čim manj

Velja pa pravilo, da je s tem testom treba delati narahlo – čim manj gnetenja, drugače bodo njoki težki. Testo obdelujemo s kuhinjskim strgalom in večinoma s prelaganjem.

Ampak, ne boste verjeli: tudi bolj goste in težke njoke ima kdo rad in to je natančno članek za tiste, ki v tem času na marajo komplicirati, ampak se kuhe lotijo prostodušno in inovativno: to so tisti, ki v njoke predelajo ostanek pireja, gosto bučno juho, ki eksperimentirajo s skuto in raznimi drugimi dodatki.

Za mnoge so njoki idealna hrana ravno zato: če kanonskega recepta ni, ker je ključna sestavina »občutek«, potem smo svobodni, da si vsak poišče svoj ideal.

Nezahtevni domači njoki s koprivami in skuto

Za prostodušne in zadovoljne jedce.

  • 400 g ostre moke
  • 200 g skute
  • velik šop kopriv (okrog 100 ml pasiranih)
  • sol

Priprava

1. Koprive osmukamo, operemo in v kropu blanširamo, nato jih temeljito odcedimo in čakamo, da se malo ohladijo.

2. Prestavimo jih v mešalnik in dobro zmeljemo: ker pri kuhanju upadejo, bo treba mešalnik nekajkrat ustaviti in jih postrgati s stene, kjer se bo pire nabiral.

3. Natehtamo moko in jo presejemo na delovno površino.

4. Po vrhu posujemo pasirano skuto, nekaj soli in na koncu razporedimo še pasirane koprive, najbolje bo, če jih je približno toliko, kot bi bilo enega jajca.

5. S strgalom, ki ga uporabljamo za oblikovanje testa, začnemo mesiti: dobiti moramo čim bolj homogeno, hkrati pa rahlo testo, zato čim manj mesimo in nasploh uporabljamo nežno roko, drugače tvegamo, da bodo njoki zbiti.

6. Ko smo zadovoljni s testom, ga razdelimo na štiri dele in oblikujemo za moški prst debele kačice, te pa, naprej, s strgalom, razkosavamo, na kak centimeter in pol široke koščke.

7. Vsak košček vzamemo v roko in ga oblikujemo: pravi mojstri imajo posebno deščico z utori, po katerih njoke povaljajo, lahko se jih lotimo z vilicami, mi pa smo jih dodelali s pripomočkom za oblikovanje tort.

8. V velikem loncu zavremo slano vodo in njoke položimo vanjo ter jih samo malo pobezamo z leseno kuhalnico, da se ne bi prijeli na dno. Najprej se bodo minuto, dve zadrževali pri dnu posode, potem bodo splavali tik pod gladino, kuhamo še približno dve minuti, tedaj bodo gledali iz vode in bi bili videti kot čolnički, če se ne bi kar naprej sami od sebe obračali.

Postrežemo: v ponvi segrevamo maslo z nekaj listi žajblja, odstavimo, ko začne rjaveti, in njoke povaljamo v njem. Lahko pa jih denimo postrežemo s točem s klobaso, ki ga tokrat predlaga Mojca Koman, ali zgolj z nekaj popečene slanine in mastjo, ki je pri tem odtekla. Izbira je skoraj neomejena.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: kuhamo iz zalog
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed