VIDEO: Čupavci – najbolj puhast in sočen recept za biskvitne kocke s kokosom

Čupavce poznamo predvsem oblite s temno ali mlečno čokolado, mi pa smo jim nadeli rožnato preobleko.

Biskvit za te čupavce je tako popoln, da bi bila nanj ponosna še Angležinja Mary Berry, ki slovi kot kraljica priprave vsega, povezanega z biskvitnim testom. Kako pa bi bil z njim zadovoljen lord Lamington? Pomembne zgodovinske osebnosti ponavadi dobijo svojo ulico, tega gospoda, ki je med letoma 1896 in 1901 služil kot guverner avstralske zvezne države Queensland, pa je doletela čast, da so po njem poimenovali sladico. V angleškem jeziku namreč čupavcem pravimo lamingtons. Krivi so nenapovedani obiski in iznajdljivi kuhar, ki je porabil star biskvit, ga pomočil v čokolado in posul s kokosom.

Sestavine

Za pekač, ki meri pb. 30×20 cm.

Biskvit

  • 4 jajca
  • 175 g sladkorja
  • 235 g olja in vode (približno vsakega pol)
  • 275 g moke
  • 6 g pecilnega praška

Obliv

  • 200 ml mleka
  • 250 g čokolade ruby ali jagodne čokolade
  • 100 g masla

Dodatno

  • 200 g kokosove moke za posip
  • 3 žlice jagodne marmelade

Priprava

1. Pečico prižgemo na 180 stopinj. Pekač obložimo s peki papirjem.

2. Najprej naredimo biskvit: Jajca in sladkor s pomočjo kuhinjskega robota močno stepamo 3 minute, da se volumen podvoji in pobledi. Zmes mora biti povsem puhasta.

3. Stepanje zmanjšamo na srednjo jakost in prilivamo olje z vodo.

4. Na koncu dodamo še moko s pecilnim praškom. (Nikar ne stepajte predolgo, le toliko, da postane homogena zmes.)

5. Maso prelijemo v pekač in biskvit pečemo 30 minut.

6. Pečen biskvit prevrnemo na rešetko in počakamo, da se ohladi, nato ga prerežemo na pol kot torto. Spodnjo polovico premažemo z marmelado in prekrijemo z drugo polovico biskvita. Vse skupaj narežemo na enakomerne kocke.

7. Pripravimo obliv: Mleko segrejemo in ga zmešamo s čokoladnimi kapljicami (ali nasekljano čokolado) ter maslom, da dobimo svetleč in homogen obliv.

8. Kokos stresemo na krožnik.

8. Vsako kocko pomočimo v obliv z vseh strani, nato pa še povaljamo v kokosu.

 

Priporočamo še: VIDEO: Fokača brez gnetenja, ki uspe vsakemu

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana