Dalmatinski soparnik: slani žepki in pomaka iz fete

Soparnik je dalmatinska specialiteta še iz časov pred Turki. V bistvu je to zelo preprosta slana pita z blitvo, pravijo ji tudi zeljanik ali uljenjak, nastala pa je kot jed siromakov.

Dalmatinski soparnik je sestavljen iz tankega nekvašenega testa in preprostega, vendar odličnega nadeva iz blitve, mlade čebule in peteršilja – zato je tudi zelo priljubljena med vegani in vegetarijanci. Tradicionalno jo pripravljajo v dobro pometenem odprtem kaminu ali krušni peči brez pokrova, kjer jo zasujejo z žerjavico, pečeno pa ometejo in spihajo. Pogosto se pripravlja za razna slavja in zabave, zato je največkrat v velikosti premera okrog meter, nato pa jo narežejo na manjše kose v obliki romba, podobno kot baklave. Pečen soparnik na koncu tradicionalno premažejo z oljčnim oljem in posujejo s sesekljanim mladim česnom. Mi ga vsako leto ‘guštamo’, ko z družino dopustujemo v Dalmaciji.

Moj današnji soparnik je sicer pri­pravljen po tradicionalnem receptu, ki je tudi na seznamu hrvaških geografsko zaščitenih jedi, vendar v malo drugačni, bolj praktični obliki in seveda pečen v pečici. Žepki so zelo primerni za piknik na prostem ali prigrizek na ‘finger food’ zabavah. Ker veliko ljudi težje prenaša česen, sama soparnik najraje premažem z oljčnim oljem in namesto s česnom posujem s solnim cvetom. Rada pa ga postrežem tudi s kremasto pomako iz fete, ki jo otroci obožujejo, saj se slani okusi sira in hrustljavi soparnik z blitvo res čudovito dopolnjujejo.

Dalmatinski soparnik

Testo

  • 250 g navadne gladke moke
  • 1,5 žlice oljčnega olja
  • ¼ žličke soli
  • 120–130 ml vode (mlačne)

Nadev

  • 500 g neočiščene blitve (100–150 g očiščene, samo zeleni del)
  • 4 mlade čebulice
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol in poper po okusu
  • 2–3 žlice nasekljanega peteršilja

Pomaka iz fete

  • 200 g grškega sira feta
  • 100 g grškega jogurta
  • 2 žlici oljčnega olja
  • limonov sok po okusu
  • poper po okusu (soli zaradi slane fete verjetno ni treba dodajati)
  • ščep svežih nasekljanih zelišč po okusu (peteršilj, drobnjak …)

Priprava

1. Pečico segrejemo na 220 stopinj.

2. Moko, olje, sol in vodo zmešamo v gladko testo, ki ga pokrito pustimo stati vsaj 15 minut.

3. Medtem pripravimo nadev: opranim listom blitve odstranimo steblo in uporabimo samo zelene dele, ki jih na drobno nasekljamo. Dodamo olje, nasekljano mlado čebulo in peteršilj ter solimo in popramo po okusu.

4. Delovno površino rahlo pomokamo in testo tanko razvaljamo v krog premera kakih 50 cm ter z modelom za piškote (moj je premera 10 cm) ali kar s kozarcem izrežemo kroge. Ker vmes ostane nekaj testa, ga spet zgnetemo in razvaljamo ter izrežemo nove kroge, postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega. Lahko pa ostanke testa prepustimo otrokom in jim dovolimo, da izrazijo svoje kreativne kuharske sposobnosti :).

5. Na vsak krog testa damo žlico nadeva, testo prepognemo in robova s prsti stisnemo v nekakšen žepek ali pa si pomagamo z vilicami, s katerimi pritisnemo robova, da se testo zlepi skupaj.

6. Žepke odlagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, ter jih enkrat ali dvakrat prepičimo z vilicami, da pri peki zrak lažje izhaja. Pečemo približno 15 minut oziroma dokler ni skorjica lepo zlato rjavo zapečena.

7. Ohladimo do mlačnega, premažemo z oljčnim oljem in posujemo s solnim cvetom.

8. Pripravimo pomako iz fete, in sicer v mešalniku zmešamo vse sestavine do gladkega ter postrežemo v skodelici za pomako.

Priporočamo še: Jagodne blazinice z vaniljevim pudingom

Recept, besedilo in fotografija: Jasmina Pirnar Krope, Yaska.si

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed