Fuži s pekočo zelenjavno omako in kislo smetano

Omako omilimo z mlečno maščobo.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 30–50 minut.

Sestavine

– manjši jajčevec
– večja čebula
– 3 paprike
– 4 veliki paradižniki
– sol, poper, čili ali feferon, bazilika, timijan
– oljčno olje
– 2 pločevinki sardin v olju
– vsaj 15 črnih oljk
– glavica česna
– lonček kisle smetane

Priprava

1. Vso zelenjavo narežemo na manjše kose in stresemo v ponev. Prilijemo malo olja in začnemo pražiti, nato ogenj zmanjšamo, začinimo s soljo, poprom, timijanom, vmešamo sardine iz pločevink in pokrito kuhamo oz. dušimo 30 minut.

2. Medtem drobno sesekljamo feferon ali čili in z njim med kuho krepko začinimo omako. Omaka mora biti precej pekoča, saj šele takšna dobi pravi značaj.

3. Česen očistimo in stremo ali sesekljamo. Vmešamo ga v omako skupaj z oljkami malo pred koncem kuhanja.

4. Omako po potrebi razredčimo z vodo, v kateri so se kuhale testenine, zmešamo s testeninami in postrežemo s kislo smetano. Zraven ponudimo zeleno solato.

Opomba: Meso in kosti sardin se med kuhan­jem povsem razpustijo, zato jih ni treba čistiti. S tem podarijo omaki odličen okus in pester izbor mineralov.
Različica: Del omake (brez oljk) pretlačite v posebni posodi s paličnim mešalnikom.
Ali ste vedeli: Kisla smetana omili pekoči okus, da zdravilni kapsaicin vseeno pojemo.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preverite še: Za ljubitelje žara: Skrivnost leskovaških čevapčičev
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana