Odprta Kuhinja

Danes za kosilo: jajčni narastek z gobami in zelenjavo

A+   A-
Po dežju je gobic na pretek.



Priprava: 10 minut; čas peke: 20 minut.

Sestavine


- 2 večja jurčka in dobra pest lisičk ali 500 g svežih šampinjonov
- večja čebula
- žlička masla, 4 jajca
- 4 žlice kisle smetane
- pol cvetače, 2 korenčka
- pest zamrznjenega graha
- sol, poper

Priprava


1. Čebulo in gobe grobo narežemo ter na maslu prepražimo. Odstavimo in solimo.

2. Vklopimo pečico na 180 stopinj.

3. Očistimo cvetačo, jo razdelimo na manjša socvetja, korenček drobno narežemo. V loncu zavremo slano vodo in v kropu blanširamo cvetačo s korenčkom in grahom. Odcedimo, vodo prihranimo za juho naslednji dan.

4. Manjše modelčke ali večji model namastimo.

5. Jajca spenimo, dodamo kislo smetano, še naprej stepamo, solimo in popopramo.

6. V modelčke ali model naložimo zelenjavo, gobice s čebulo, čez vse pa polijemo jajčno peno malo pod rob, saj med peko naraste. Postavimo v segreto pečico za 15–20 minut.

7. Ponudimo kot glavno jed po gosti ohrovtovi juhi s solato iz radiča s praženimi bučnimi semeni in kockami sira za žar.

Različica: Uporabite različno sezonsko zelenjavo, na primer nadzemno kolerabico, brokoli, belo zelje, tudi poletne bučke so uporabne, vendar v manjši količini, saj med peko spustijo preveč vode. Ob buč svetujem na kocke narezane buče patišon.


Nasvet: To jed je najlepše ponuditi v modelčkih za vsakega posebej.


Namig: Za torkovo sladico skuhajte rdečo peso in jo ohladite.


Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Zelenjavna posipanka z ovsenimi kosmiči

Datum Objave: 4.10.2017 ob 08:10

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: