Odprta Kuhinja

Danes za kosilo: Krepka fižolova juha z muškatno bučo

Odpri galerijo
A+   A-
Sezona pravih buč pred vrati.



Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 30 minut.

Sestavine


- 500 g kuhanega fižola (različne sorte)
- 400 g muškatne buče ali pol buče hokaido
- 2 večja krompirja, manjša čebula, četrt zelene
- malo maščobe
- 100–150 g drobnih jušnih testenin
- lovor, šetraj, feferon, rožmarin, sol, poper
- vino ali balzamični kis za okrepitev okusa

Priprava


1. Bučo, zeleno, čebulo in krompir očistimo, narežemo in damo v lonec. Na maščobi vse skupaj pražimo 5 minut.

2. Dodamo kuhan fižol s fižolovko, začinimo z lovorjem, šetrajem, sesekljanim rožmarinom in feferonom, solimo, popramo in prilijemo vodo. Zavremo, nato nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 20 minut.

3. Dve zajemalki zelenjave prihranimo, odstranimo lovor, preostalo juho pa pretlačimo s paličnim mešalnikom.

4. V juho vrnemo prihranjeno zelenjavo, spet zavremo in zakuhamo drobne jušne testenine.

5. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca, nato juho okisamo z brizgom vina ali balzamičnega kisa ter čim prej ponudimo kot samostojno enolončnico. Za posladek postrežemo jabolčno čežano s stepeno sladko smetano.

Različica: V juho dodajte popečene kocke pancete ali slanine.


Nasvet: Seveda, namesto doma kuhanega fižola zlahka uporabite vloženega iz pločevinke. Je pa praviloma ceneje in jedi so okusnejše, če je fižol iz domačega lonca.


Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poskusite še: Idrijski žlikorfi
Datum Objave: 5.9.2017 ob 10:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj