Danes za kosilo: Marelični cmoki iz skutnega testa

Avstrijska klasika, za 12 cmokov. Priprava 20 minut, čas kuhanja 12–14 minut.

Sestavine

– 500 g skute
– 12 manjših čvrstih marelic, raje manj zrelih
– 12 sladkornih kock
– 2 rumenjaka
– 150 g pšeničnega zdroba
– ščep soli
– 100 g ostre moke in še malo za delovno površino
– drobtine, maslo, sladkor, cimet in mandljevi lističi za postrežbo

Priprava

1. Marelice umijemo, vanje zarežemo in odstranimo koščico. Nadomestimo jo s sladkorno kocko.

2. V večji lonec nalijemo vodo in jo solimo. Zavremo.

3. V posodi pomešamo skuto z rumenjakoma, zdrobom, soljo in pomešamo. Dodamo še moko in gnetemo le toliko, da dobimo testo, ki ga lahko oblikujemo. Po potrebi dodamo še malo moke, vendar ne pretiravamo, saj postane testo z več moke trše in bolj grobo.

4. Testo narežemo na 12 enako velikih kosov. Vsak kos s pomokanimi rokami sploščimo, na sredo postavimo marelico in jo obdamo s testom, da dobimo kroglico – cmok. Vsakega še povaljamo v moki.

5. Cmoke položimo v vrelo vodo in kuhamo nad šibkim ognjem v vodi, ki le lahno vre, 12–14 minut. Cmoke večkrat privzdignemo oz. premešamo vodo, da se ne primejo na dno.

6. Medtem v ponvi segrejemo maslo z drobtinami, mand­ljevimi lističi in sladkorjem po okusu.

7. Kuhane cmoke vzamemo iz vode, odcedimo in poval­jamo v toplih maslenih drobtinah. Takoj ponudimo kot sladico po ribji paradižnikovi juhi z rižem.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preverite še: Pohane šnite z lisičkami

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.