Marelični cmoki iz skutnega testa

Avstrijska klasika, bi povedali strokovnjaki. Mi pa pravimo, da je to jed, ki jo moramo pripraviti vsako poletje, da podoživimo brezskrbno otroštvo.

Priprava 20 minut, čas kuhanja 12–14 minut.

Sestavine za 12 cmokov

– 500 g skute
– 12 manjših čvrstih marelic, raje manj zrelih
– 12 sladkornih kock
– 2 rumenjaka
– 150 g pšeničnega zdroba
– ščep soli
– 100 g ostre moke in še malo za delovno površino
– drobtine, maslo, sladkor, cimet in mandljevi lističi za postrežbo

Priprava

1. Marelice umijemo, vanje zarežemo in odstranimo koščico. Nadomestimo jo s sladkorno kocko.

2. V večji lonec nalijemo vodo in jo solimo. Zavremo.

3. V posodi pomešamo skuto z rumenjakoma, zdrobom, soljo in pomešamo. Dodamo še moko in gnetemo le toliko, da dobimo testo, ki ga lahko oblikujemo. Po potrebi dodamo še malo moke, vendar ne pretiravamo, saj postane testo z več moke trše in bolj grobo.

4. Testo narežemo na 12 enako velikih kosov. Vsak kos s pomokanimi rokami sploščimo, na sredo postavimo marelico in jo obdamo s testom, da dobimo kroglico – cmok. Vsakega še povaljamo v moki.

5. Cmoke položimo v vrelo vodo in kuhamo nad šibkim ognjem v vodi, ki le lahno vre, 12–14 minut. Cmoke večkrat privzdignemo oz. premešamo vodo, da se ne primejo na dno.

6. Medtem v ponvi segrejemo maslo z drobtinami, mand­ljevimi lističi in sladkorjem po okusu.

7. Kuhane cmoke vzamemo iz vode, odcedimo in poval­jamo v toplih maslenih drobtinah. Takoj ponudimo kot sladico po ribji paradižnikovi juhi z rižem.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preverite še: Pohane šnite z lisičkami

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.