Danes za kosilo: testenine s šampinjoni, pehtranom in kozjim sirom

Ne pozabite na pehtran!

Priprava: 5 minut; čas kuhanja 15 minut.

Sestavine

– žlica masla, 4 žlice oljčnega olja, sol, poper
– 500 g gob (šampinjonov), 500 g testenin
– 3 vejice svežega pehtrana, 0,5 dl mleka
– 200 g trdega kozjega sira, 50 g parmezana

Priprava

1. Šampinjone narežemo na rezine.

2. V veliki ponvi segrejemo maslo in 2 žlici oljčnega olja, dodamo narezane šampinjone, solimo, popramo in na srednje močnem ognju pražimo nekaj minut, da vsa tekočina izpari. Ohladimo.

3. V manjšo posodico naribamo kozji sir in parmezan, prilijemo mleko ter solimo z dvema ščepcema soli.

4. Medtem v večji količini slane vode skuhamo testenine na zob. Odcedimo, vendar nekaj vode prihranimo.

5. Sirovo mešanico razredčimo s skodelico ali dvema vode, v kateri so se kuhale testenine, in dobro premešamo. Zlijemo h gobicam, dodamo odcejene rezance, prelijemo s preostankom olja, potresemo z drobno narezanim pehtranom in premešamo. Takoj ponudimo s sveže naribanim parmezanom.

Različica: Namesto šampinjonov izberemo druge gobe, denimo šitake.

Nasvet: Suhi pehtran namočite v topli vodi, da se osveži in zadiši.

Ali ste vedeli: Pehtranovi listi vsebujejo veliko joda, mineralov ter vitaminov A in C. Najboljši je svež, suhi listi pogosto nimajo prave arome. Večje količine svežega pehtrana zamrznemo.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poskusite še: Popečena polenta z gobami

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana