Odprta Kuhinja

Domači ajvar

Domači ajvar (Foto: gojak/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Po osnovnem receptu ga delamo le iz paprike, nekateri pa prisegajo, da je najboljši, če dodamo jajčevce.

Ajvar je priljubljena jed, ki jo uživamo kot prilogo k pečenemu mesu, narezkom, namazanega na kruh in podobno. Receptov zanj je ničkoliko, pravzaprav ga vsak kuhar dela malce po svoje. Edini so si v tem, da uporabimo rdečo mesnato papriko, ki jo je treba najprej speči, pečeno zelenjavo pa grobo zmeljemo ali nasekljamo. Stari recepti pravijo, da se mora ajvar kuhati dve, tri ali več ur, razlog je najbrž v konzerviranju jedi, ko še ni bilo steklenih kozarcev s pokrovi, ki omogočajo vakuumsko zapiranje, kar preprečuje okužbe živila. Danes je čas kuhanja bistveno krajši, tako paprika ohrani več specifičnega okusa.

Domači ajvar z dodanimi jajčevci

Za 4 osebe. Za večjo zalogo količine pomnožite. Je pa tale zelo primerna za sprotno kuhanje tega shranka.

  • 1 kg mesnatih rdečih paprik
  • 1 srednje velik jajčevec
  • 3–4 stroki česna
  • 1 dl olja
  • 1 žlička soli
  • 1 žlica kisa

Priprava

  1. Paprike in jajčevec operemo in posušimo.
  2. Jajčevec večkrat prebodemo. Zelenjavo položimo na žar ali v pečico in pečemo, dokler se povsem ne zmehča. Preložimo jo v posodo s pokrovom in pustimo stati 10–15 minut.
  3. Papriko olupimo, prerežemo in odstranimo semena. Tudi jajčevec olupimo in prerežemo na pol ter odstranimo semena.
  4. Vse sestavine grobo narežemo in zmeljemo v aparatu za mletje mesa.
  5. V loncu segrejemo malo olja in na njem svetlo prepražimo strt česen. Ko zadiši, dodamo papriko in jajčevec ter prilijemo preostalo olje. Zavremo in zmanjšamo temperaturo. Med mešanjem kuhamo slabo uro, malo pred koncem kuhanja solimo in okisamo.

Po receptu Klemna Koširja v večji količini

  • 15 kg mesnate rdeče paprike
  • 5 kg jajčevcev
  • 1 l rastlinskega olja
  • 1 dl vinskega kisa
  •  sol

Priprava

  1. Paprike in jajčevce operemo in spečemo v pečici, segreti na 200 ºC. Pečemo jih na rešetki ali pekaču. Po približno petnajstih minutah, oziroma ko je koža črno zapečena, jih obrnemo in popečemo še na drugi strani. Jajčevce pred pečenjem prepikamo z vilico (rado jih raznese) in pečemo cele.
  2. Še tople paprike zlagamo v večjo posodo, kjer naj se toliko ohladijo, da jih lahko olupimo. Pazljivo odstranimo vsa semena. Jajčevce prepolovimo po dolžini in z žlico izdolbemo meso. Odstranimo čim več grozdov semen. Meso paprike narežemo na trakove, meso jajčevcev grobo nasekljamo.
  3. V loncu segrejemo pol kozarca olja in vanj stresemo pripravljeno maso. Pražimo na šibkem ognju (brez pokrovke) in pridno mešamo. V več korakih dolivamo olje, dokler ga masa pije. Po dveh do treh urah dušenja, ko se zgosti, dolijemo kis in posolimo. Premešamo, dušimo še četrt ure in odstavimo z ognja.
  4. Toplo maso prelijemo v vroče kozarce, dobro zapremo in jih za eno uro damo v pečico na 100 ºC. Po uri pečico ugasnemo, kozarce pa pustimo, da se ohladijo.

Poskusite še: TOP 3 shranki s papriko, ki ne smejo manjkati v ozimnici

 

 

Datum Objave: 12.9.2017 ob 10:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj