Odprta Kuhinja

Domači krompirjevi njoki, kot jih kuhajo na vinskem posestvu v Goriških brdih

Njoki - recept Nataše Peršolja, Posestvo Zarova. (Foto: Špela Ankele)
Odpri galerijo
A+   A-
Njoki so preprosta, a čudovita jed; če v testo primešamo še katero sestavino, jih lahko prelijemo le z maslom, ujamejo se z mesom in zelenjavo.

Iz enostavnih in cenovno dostopnih sestavin lahko pod spretnimi prsti nastanejo čudovite jedi. In ena takšnih dobrot so zagotovo njoki. Nanje smo pomislili, ko smo se med jesenskim potepom po Goriških brdih ustavili na vinskem posestvu Zarova, le lučaj oddaljenem od razglednega stolpa Gonjače. Tako je naneslo, da smo se briški družini pridružili pri kosilu, in ko je Nataša Peršolja na mizo prinesla čudovite njoke, smo jo brž poprosili za nekaj kuharskih nasvetov. Poiskali smo tudi nekaj namigov za omake, ki jih lahko postrežemo z njimi.

»Ko pripravljam njoke, krompir dobro operem in ga skuham v olupku. Kuhanega olupim in pretlačim s stiskačem za krompir, nato dodam še ostale sestavine, torej jajca, malo olja, sol in moko po občutku,« je na videz preprost recept, ki pod rokami prave gospodinje pričara prekrasen okus in kot oblaček puhasto strukturo, opisala Nataša Peršolja.

Buče za jesenski pridih, za dodatek so lahko na maslu popečeni jurčki. (Foto: Sonja Ravbar)
Buče za jesenski pridih, za dodatek so lahko na maslu popečeni jurčki. (Foto: Sonja Ravbar)

V testo lahko dodamo različne dodatke, pojasni sogovornica: »Lepo se obnese nasekljana špinača, takole na jesen lahko dodamo pretlačen kostanj ali bučo oziroma bučni pire.« Še ta mali trik smo ujeli pri sogovornici: »Če želimo pripraviti malo drugačno jed, v testo dodamo malo sladkorja, nato pa njoke ocvremo na olju. Tako nastane malo drugačna priloga, ki jo postrežemo k mesu, denimo k zrezkom, pripravljenim v naravi omaki.«

In ko smo ravno pri omakah, kakšne postrežemo zraven? »Če v njoke dodamo še kakšno sestavino, lahko jed zabelimo le z malo masla,« pojasni Peršoljeva. Ko smo jo obiskali, jih je postregla s paradižnikovo omako z dodatkom mletega mesa: »Zraven lahko ponudimo katero drugo omako, recimo zelenjavno.« Za kosilo je pripravila še skledo sezonske solate.

Naj za konec omenimo klasiko, njoke po sorentinsko. Pripravimo jih tako, da jim dodamo preprosto omako iz paradižnika, česna, oljčnega olja in bazilike. V okolici Neaplja jih nato z malo mocarele ali katerega drugega sira zapečejo v pečici. S tem malim trikom nastane zares imenitna jed, pripravljena iz preprostih in dostopnih sestavin. 

Nataša Peršolja je ena od tistih zares vsestranskih in nadvse srčnih žensk. Za domače rada pripravi jedi iz slovenskih sestavin, in če se za mizo znajdejo tudi gostje, se zna zgoditi, da jim bo preprosto, a nadvse okusno kosilo še dolgo ostalo v spominu. Točno to se je zgodilo tudi nam, ko smo z družino Peršolja na vinarskem posestvu Zarova, ki se razteza v bližini razglednega stolpa v vasici Gonjače, sedli za mizo. 

Krožnik domačih njokov in bogata omako. To pa res vedno tekne! (Foto: Špela Ankele)
Krožnik domačih njokov in bogata omako. To pa res vedno tekne! (Foto: Špela Ankele)

Sestavine

Za 4 osebe.

  • 1 kg krompirja
  • 1–2 jajci
  • 2 žlici oljčnega olja
  • približno 200 g ostre moke (in še malo, ko oblikujemo)
  • sol

Priprava

  1. Krompir skuhamo v olupku.
  2. Ko je kuhan, ga olupimo in stisnemo s tlačilko za krompir. Zraven dodamo eno ali dve jajci, oljčno olje in sol ter toliko ostre moke (približno 200 g), da nastane primerna masa – naj ne bo pretrda, preveč mokra pa tudi ne. Ne mesimo preveč.
  3. Nato testo razdelimo na štiri dele, vsakega na rahlo pomokani površini oblikujemo v daljši, za mezinec debel svaljek, ga razrežemo na kak centimeter dolge njoke in jih poprašimo z ostro moko.
  4. Skuhamo v soljenem kropu, odcedimo in postrežemo z izbrano omako. »Sicer velja, da njoke kuhamo toliko časa, da priplavajo na vrh, vendar jih pri nas kuhamo še nekaj minut dlje, saj imajo takšen okus pri nas doma najraje,« sklene Nataša Peršolja.

Priporočamo še: Vlečeno testo in zavitki: triki z naše kuharske delavnice, ki naredijo veliko razliko (VIDEO)

Datum Objave: 18.10.2024 ob 06:10

Več iz te teme:

njokitesteninekosilo

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.