Naredimo sami: domači piškoti spekulas za Miklavža

Ko ugriznemo v piškot spekulas, je to tradicionalno čas, ko se bliža prihod Miklavža.

Piškoti z različnimi motivi tudi iz vsakdanjega življenja, obogateni s koščki mandljev in premišljeno sestavo začimb, ki v zimskem času nadvse koristijo organizmu, zagotovo sodijo v njegov pehar. Kako pa jih naredimo doma?

Ime spekulaas domnevno izhaja iz latinske besede speculum, ki pomeni ogledalo, kar naj bi se nanašalo na zrcalne podobe, s posebnimi modelčki vtisnjene na piškote. O imenu piškotov sam zase govori tudi latinski vzdevek sv. Miklavža »speculator«, opazovalec. Zaslediti je podobne izpeljanke imena: v Nemčiji speculatius, v Belgiji in Franciji speculoos, na Nizozemskem speculaas … Na Nizozemskem in v Belgiji pečejo te piškote vse leto in so v turistični ponudbi prikazani kot del njihove tradicije.

Cimet je nosilna začimba

Njihovi značilnosti sta mešanica izbranih začimb in jelenova sol. Začimbe so cimet, muškatni orešček, piment, kardamom, klinčki, beli poper, ingver, janež, komarček. Različic piškotov je veliko, razlikujejo pa se v sestavi in intenzivnosti začimb. V vsaki recepturi je nosilna začimba cimet, ki ga je količinsko nekajkrat več kot drugih. To je tudi začimba vseh kultur, odlična zlasti pozimi, kajti v telo vnaša toploto in varuje pred mrazom, katerega posledice so nadležna in dolgotrajna prehladna obolenja.

Kaj pa v sebi skrivajo druge začimbe?

Muškatni orešček deluje ugodno na prebavne funkcije, zato ga je že malenkost dovolj, da postanejo jedi lažje prebavljive, kar je tudi uradno priznano. Brez pimenta ne bi bilo mešanice speculaas. Po okusu na hitro spominja na klinčke, sam diši, kot bi bil mešanica vseh začimb. Dobro deluje proti glavobolu, znižuje raven krvnega sladkorja in pomirja nemirnega duha. Omamni kardamom deluje protivnetno v ustni votlini, je koristen pri težavah z dihali, saj pomirja kašelj in krepi sluznico. Eno samo zdravje, bi rekli starejši ljudje.

Začimbno mešanico spekulas zlahka pripravimo doma: le s kakovostnimi začimbami se moramo preskrbeti. Če imamo cela semena, zmeljemo vsako začimbo posebej in jih nato mešamo med seboj. Vsake odmerimo po svojem okusu, nato shranimo v dobro zaprto posodo ali kozarec, da arome ne izhlapijo.

Moka

To Miklavževo pecivo so nekoč pripravljali zgolj z rženo moko. Testo je stalo čez noč, nato so ga narahlo zvaljali in vtisnili lesene modele. Zdaj recepti pretežno vključujejo pšenično moko in pecilni prašek, s čimer se prihrani nekaj časa pri pripravi. Vendar takšni piškoti nimajo daljše obstojnosti, kot jo zagotovita ržena moka in jelenova sol.

Jelenova sol

Prava jelenova sol je pridobljena iz jelenovih rogov in se uporablja za rahljanje težkega testa. Izrezan piškot med peko dvigne, nikakor ga ne razširi in napihne, kar se zgodi, če uporabimo pecilni prašek.

Modelčki

Tudi pri modelih je zaslediti zanimive pripomočke, kot so valjar z vzorcem, strojčki, ki na hitro spominjajo na strojčke za pripravo testenin, le da ne režejo, ampak testo razvaljajo in vtisnejo motive, do lesenih modelov z motivi, ki se razlikujejo od pokrajine do pokrajine.

Nekoč so te piškote pekli prav na miklavževo oz. dan prej, torej je časa še več kot dovolj, da si priskrbite sestavine in pripomočke ter se lotite najboljšega gospodinjskega dela, ob katerem resnično diši po praznikih – peke piškotov!

Začimbna mešanica za piškote spekulas

– 7 žličk cimeta
– žlička muškatnega oreška
– žlička klinčkov
– pol žličke kardamoma
– žlička pimenta
– pol žličke komarčka, pol žličke janeža
– pol žličke ingverja, pol žličke belega popra

1. Sestavine vsako posebej zmeljemo, nato odmerimo po receptu in pomešamo med seboj. Lahko naredimo preizkus, tako da žličko mešanice pomešamo v malo vročega mleka ali kakava, nato po svojem okusu dodajamo oz. spreminjamo intenzivnost posamezne začimbe.

Namig: Valjarji in modeli so dobijo tudi pri nas, v specializiranih trgovinah za peko. Jelenova sol tudi.
Pozor: Ko piškote spečemo, jih pustimo na pekaču, da se ohladijo in strdijo, nato jih takoj shranimo v piškotno posodo. S peko sicer ni nobenih težav, le ko valjamo, naj bo podlaga res pomokana. Valjamo ne preveč in ne preveč na tanko, ker je testo krhko.

Domači piškoti spekulas

– 120 g masla, jajce
– 40 g sladkorja v prahu
– 2 žlički mešanice začimb spekulas
– 140 g kristalnega rjavega sladkorja
– 30 g mletih mandljev
– 10 g mandljevih lističev
– 250 g pirine moke
– pol žličke jelenove soli
– ščepec sode bikarbone (lahko izpustimo)
– janeževa semena za peko

1. Maslo pustimo stati na sobni temperaturi.

2. Moko pomešamo z mletimi mandlji, jelenovo soljo, sodo bikarbono in začimbno mešanico.

3. Jajce in sladkor v prahu stepemo z mešalnikom, nato dodamo maslo in kristalni sladkor ter vse skupaj zmešamo.

4. Mokre in suhe sestavine pomešamo med seboj, dodamo še mandljeve lističe in ročno zgnetemo testo. Pokrijemo ga s prozorno folijo in pustimo počivati vsaj pol ure na hladnem.

5. Medtem pekač obložimo s peki papirjem in sem ter tja po njem potresemo janeževa semena.

6. Dobro pomokamo delovno površino, enako valjar z vzorcem ali modele, ki jih pred uporabo otresemo ali s čopičem odstranimo odvečno moko iz odprtinic vzorcev.

7. Pečico vključimo na 165 stopinj.

8. Testo razvaljamo, da bo debelo slab centimeter, nato z modeli izrežemo piškote in jih polagamo na pekač.

9. Piškote pečemo približno 15 minut. Ohlajene takoj shranimo v posodo za piškote.

Besedilo in recepti: Mirjam Grilc
Fotografije: Eva Legiša

Preberite še: Piškoti iz ponve

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana