Noro okusen domači puding iz grozdja

Priprava sladic je vedno nekaj posebnega že zaradi vseh vonjav, ki smo jih deležni med ustvarjanjem. A poezija, ki jo med kuhanjem sproščajo nekatere vrste grozdja, je neprekosljiva. Če jo ujamemo v puding, zaigra tudi brbončicam.

Nismo še dobro obrali in predelali vseh sliv, pa nas že zasipava grozdje. Stari sorti, kot sta jurka in izabela, sta čudovito aromatični, zato iz njiju radi naredimo sok in marmelado. Zoprne peške, ki se skrivajo v sladkih jagodah, pa nas pogosto odvrnejo od tega, da bi to sadje uporabili v sladicah. Ko gre za puding, je vsak zadržek odveč. Kuhanje se začne tako, kot bi se lotili omenjenih shrankov – s segrevanjem, mečkanjem in precejanjem, s katerim se znebimo vsega, kar bi škrtnilo pod zobmi in pokvarilo veselje.

Puding iz grozdja

  • 1 kg domačega grozdja
  • 4–6 žlic sladkorja
  • mleko ali voda
  • 80 g koruznega škroba

Priprava

1. Grozdje očistimo pecljev in jagode odlagamo v večjo posodo. Zmečkamo jih s tlačilko za pire in zavremo. Počasi naj brbota kakšnih 10 minut, vsake toliko pomešamo in pretlačimo, da se iz kožic hitreje izloči barva. Vmes dodamo sladkor.

2. Ko imamo v loncu čudovito modrovijoličasto brozgo, vse skupaj precedimo in pretlačimo skozi gosto cedilo. Nastali sok stehtamo in dolijemo vodo ali toplo mleko, da dobimo skupno liter tekočine.

3. Tekočino vrnemo na štedilnik, da spet zavre. Koruzni škrob gladko zmešamo z 10 žlicami vode in ga med mešanjem z metlico vlijemo v grozdno tekočino. Zares dobro mešamo, da ne nastanejo grudice.

4. Ko se puding zgosti (to je zelo hitro), ga porazdelimo v silikonske modelčke ali skodelice, ki smo jih oplaknili z mrzlo vodo. Prekrijemo s plastično folijo, da ne nastane skorjica, ki marsikomu pokvari tek. Pustimo kar na sobni temperaturi, da se sladica ohladi in strdi. Trajalo bo kakšne 3 ure.

5. Ko se pudingi popolnoma ohladijo, jih zvrnemo na krožnike in ponudimo.

Namig: Postrežete lahko s stepeno smetano, saj se čudovito poda tej sladici. Dodajanje zelišč, arom ali dišav pa je pri njej odveč.
Priporočamo še: Jabolčni štrudelj s skutnim vlečenim testom
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana