Dušeno kislo zelje: 4 raznolike ideje za pripravo

Ena najbolj priljubljenih prilog v jesensko-zimskem času, polna zdravja, okusa in protiutež klobasi na krožniku.

Dušeno kislo zelje najpogosteje pripravljamo tako, da ga skuhamo v vodi, ki ji dodamo lovor, poper in kumino. Nato popražimo čebulo in dodamo česen, da zadiši. Potresemo z moko in rdečo papriko ter med mešanjem pražimo, da moka porumeni. Po potrebi zalijemo z vodo in pokuhamo. Prežganje vlijemo h kislemu zelju, dobro premešamo in kuhamo na majhnem ognju še slabih deset minut. Klasika sicer vedno tekne, a mi imamo še raje, da pokusimo nekaj novega, drugačnega.

Kislo zelje z jabolkom in pivom

Nekaj novega za ljubitelje zeljnih jedi gre v smer sladko-kislih okusov. Če vam je takšna kombinacija všeč, potem je tudi ta recept pravi za vas. Pivo lahko zamenjate z vodo, seveda. Odlično se obnese kot priloga s krompirjevim pirejem ali ob klobasi. Še opomba: začnite z manj sladkorja, pokusite in po potrebi dodajte. Za šest oseb do osem oseb.

  • kilogram kislega zelja
  • 4 jabolka, olupljena in narezana na manjše kocke
  • rumena čebula, drobno nasekljana
  • 350 ml piva
  • 50 do 100 g rjavega sladkorja
  • žlička soli
  • žlička semen kumine
  • pol žličke mletega črnega popra
  • 4 žlice masla, olja ali svinjske masti

Čebulo posteklenimo na maščobi, dodamo ostale sestavine in počakamo, da vse skupaj zavre. Nato posodo pokrijemo, zmanjšamo ogenj in počasi kuhljamo približno pol ure.

Zelje po moravsko

Idejo je pred časom prispevala naša bralka Eva Dvorakova iz Maribora. Nenavaden recept: mešanica kuhanega kislega in svežega dušenega zelja je to, prevladuje sladek okus, če boste recept poustvarjali doma, pa boste morali sami ugotoviti, kakšna kombinacija sicer skromnih dodatkov vam najbolj ugaja: mi smo dali čisto malo moke, pa se nam je zdelo, da je zelje postalo preveč mokasto, po količinah, ki jih priporoča pošiljateljica, tudi ni močno kislo in sladko, kakor bi po njenem opisu moralo biti. Okus pa je dober, lahkotnejši kot kislo zelje samo. Prav tako bi postopek lahko poenostavili: morda kislega zelja ne bi bilo treba kuhati posebej, ampak bi bilo dovolj, da se duši skupaj s surovim. Samo kot misel, preskusili tega nismo. Zelje je odlična priloga k raci, gosi ali svinjski pečenki. Zadostuje za štiri osebe.

  • 0,5 kg kislega zelja
  • čebula, gladka moka
  • manjša glava svežega zelja
  • sol, sladkor, kis, kumina
  • olje

V vodi skuhamo kislo zelje. V večji ponvi na olju podušimo sesekljano čebulo in dodamo na drobno narezano glavo svežega zelja brez trde sredice. Polijemo z malo vode, solimo in dodamo žličko kumine, pokrijemo in dušimo do mehkega. Ko je zelje mehko, dodamo po žlico sladkorja in kisa. (Biti močno sladko-kislo.) Potem poprašimo z moko in mešamo, pazimo, da se ne prime. Dodamo še kuhano kislo zelje in po potrebi še malo soli.

Sladko-kislo zelje s slanino

To je recept s svežim zeljem, ki pa ga pokislimo kar v loncu, tako da dodamo kis. Seveda pri taki jedi ne moremo govoriti o hranilnih odlikah kislega zelja, a sta tako kislina kot sladkoba obroka, ki ga priporočamo, še kako prijetni ob težjih mesnih dodatkih.

  • žlička olja
  • 4 rezine slanine, narezane na koščke
  • čebula, drobno nasekljana
  • srednje veliko zelje, narezano na majhne krpice
  • 50 ml jabolčnega kisa
  • 30 g sladkorja (ali po okusu)
  • 3 žlice sojine omake

Izberemo težak lonec in segrejemo olje. Dodamo slanino in rjavo popečemo slanino. Ko je nared, jo prestavimo na krožnik. V lonec dodamo čebulo in zelje. Kuhamo toliko časa, da oboje oveni. Dodamo kis, sladkor in sojino omako ter kuhamo še 10 minut. Na koncu primešamo slanino.

Segedinska omaka (brez mesa)

Recept, ki ga je za nas prispevala Beba Splichal, naša avtorica odličnih veganskih receptov. Sporočila nam je, da je ta ideja nekje med praženim in dušenim zeljem, to je bogato začinjeno, navdih pa je prišel iz znamenite jedi segedin golaž. Ker je po madžarsko, je obvezna začimba rdeča paprika, zaželeno je precej popra, za pikanten okus pa je dodala še žlico gorčice. Jed mora biti rdeče barve, zato si je pomagala s kurkumo in paradižnikovo mezgo. Količine so za dve osebi.

  • narezano kislo zelje (približno četrt kilograma)
  • velika čebula
  • trije stroki česna
  • nekaj žlic olja
  • rdeča paprika v prahu
  • mleta kumina
  • žlica gorčice
  • pol žličke kurkume
  • par zrn popra
  • list lovorja
  • lonček paradižnikove mezge

Na oljčnem olju popražimo nasekljano čebulo, da pozlati. Dodamo strt česen in druge začimbe, zalijemo s paradižnikovo mezgo in pokuhamo. Vmešamo kislo zelje, popražimo, da zadiši, zalijemo s kozarcem vode in pokrito dušimo približno pol ure. Odstranimo lovorjev list in zrna popra. Ponudimo s polento ali krompirjevim pirejem.

Priporočamo še: Jesenske sladice iz kozarca, v katerega bodo vsi globoko pogledali

Naslovna fotografija: Getty Images

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed