Dvobarvna pletenica z orehovim in skutnim nadevom

To bi pa Midva imenovala kompromis. Kuharice in kuharji, predstavljamo vam dvobabko!

Pri izbiri med dvema ponujenima sladicama se kar naprej krešejo mnenja, pa naj bo pri mulcih, starejših ali v obliki notranjega boja, ki je srž neodločnosti. Midva običajno take zapletene zagate rešiva tako, da ustvariva sladek hibrid, ki nariše nasmeške na obraze pripadnikov obeh polov. Tale dvobarvna pletenica bo razveselila tako ljubitelje orehovega nadeva, brez katerega velike noči ne sme biti, kot navijače sočnega skutnega nadeva. Preplete pa ju puhasto kvašeno testo.

Dvobarvna pletenica

Testo

  • 520 g moke
  • vrečka suhega kvasa
  • 2 jajci
  • 2 dl mleka
  • 60 g masla
  • ščepec soli
  • žlica ruma
  • 80 g sladkorja
  • lupinica 1 limone

Orehov nadev

  • 100 g mletih orehov
  • 70 g sladke smetane
  • 3 žlice sladkorja
  • žlica ruma
  • žlica kisle smetane

Skutni nadev

  • 200 g nepasirane skute
  • zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 žlici sladkorja
  • jajce
  • lupinica 1/2 limone

Priprava

1. Testo: pripravimo kvasni nastavek – toplo mleko zmešamo z dvema žlicama sladkorja in kvasom, nato počakamo, da se vse skupaj dvigne.

2. V posodo namečemo moko, jajci, preostali sladkor, stopljeno maslo, rum, limonovo lupinico in sol.

3. Primešamo kvasni nastavek in zgnetemo v testo, ki naj pokrito na toplem vzhaja okroglo uro.

4. Pripravimo orehov nadev: sladko smetano segrejemo do vrelišča in z njo prelijemo mlete orehe. Pustimo, da se poparjeni orehi shladijo, nakar k njim primešamo sladkor, rum in kislo smetano.

5. Skutni nadev: v posodo stresemo skuto, sladkor, vaniljev sladkor in lupinico pol limone. Jajce ubijemo v drugo posodico in ga razžvrkljamo. Polovico ga zlijemo k drugim sestavinam, polovico prihranimo. Vse skupaj zmešamo do mazave zmesi. Če je nadev preredek, dodamo kako žlico piškotnih drobtin.

6. Oblikovanje in peka: pečico vključimo na 180 stopinj.

7. Testo razpolovimo.

8. Polovico testa razvaljamo v pravokot­nik velikosti 25 x 40 cm in ga do roba premažemo z orehovim nadevom, nato ga tesno zvijemo.

9. Postopek ponovimo še z drugo polovico testa in skutnim nadevom.

10. Oba zvitka po dolgem prerežemo na pol, nato skupaj postavimo eno orehovo in eno skutno polovico. Po dve polovici različnih barv spletemo v kito, ki jo združimo na obeh koncih. Če nekaj nadeva uide ven, ne bo nič hudega.

11. Obe pletenici prenesemo na pekač, prekrit s papirjem za peko.

12. Po delu brez nadeva ju premažemo s prihranjenim razžvrkljanim jajcem in potisnemo v pečico za 25 minut.

Priporočamo še: Mehke in puhaste velikonočne pince po receptu Leaneen
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana