Ekspresna malinova marmelada z malo sladkorja, v katero boste pomočili vse prste

Bolj ko maline pobiramo, več jih je. Ker se prehitro omedijo in rade plesnijo, jih najbolj pametno porabimo tako, da skuhamo dobro marmelado.

Ta način kuhanja malinove marmelade predstavlja velik odmik od »staromodnega« recepta, ki zahteva dolgotrajno kuhanje in obljublja globok okus, ki spominja že skoraj na slive. Maline se nam zdijo preveč nežne in sveže, da bi jih s pretiranim mrcvarjenjem v loncu zadušili. Zato smo se oprijeli štiriminutne toplotne obdelave treh enot sadja in ene enote sladkorja. Mnogi prisegajo na želirni sladkor (3:1), če pa vas zmotijo dodatki v tej mešanici, kot so pektin in majhen odstotek citronske kisline ter kalijevega sorbata, lahko uporabite tudi navaden sladkor. Rezultat bo nekoliko bolj tekoč, a se sadni namaz ob dosledni sterilizaciji kozarcev in pokrovčkov vseeno ne bi smel pokvariti. V vsakem primeru pa svetujemo, da marmelado nalijete v majhne kozarčke, saj jo boste tako lažje sproti porabili in preprečili, da bi se na površini začela nabirati plesen. Še to, recept je uporaben tudi za druge vrste sadja.

Malinova marmelada

  • 3 enote sadja (npr. 500 g malin)
  • 1 enota sladkora (170 g želirnega sladkorja 3:1 ali navadnega sladkorja)
  • po želji: limonova lupinica, liker (limonov, amaretto, beli rum), zelišča

Priprava

1. Pripravimo steklovino: kozarce in pokrovčke najprej operemo in osušimo. Nato imamo dve možnosti: kozarce postavimo narobe obrnjene v visok lonec z malo vode, pokrijemo in segrejemo do vrenja, zmanjšamo ogenj in pustimo pokrite v pari vsaj 10 minut. Druga možnost pa je sterilizacija v pečici pri 100 stopinjah Celzija (10 minut). Pokrovčke je najbolje očistiti z alkoholom, sicer se v pretoplem okolju radi zvijejo, posledično pa ne tesnijo pravilno in se izdelek pokvari.

2. Lepe in sveže maline, ki ne smejo biti nagnite, očistimo in jih stresemo v lonec. Ni potrebe, da jih pasiramo, saj bodo razpadle nekje na sredini kuhanja. (Če boste uporabili drugo sadje, ga polovico spasirajte, drugo polovico pa narežite na koščke.)

3. Dodamo sladkor, ostale dodatke po želji in postavimo na ogenj, da tekočina zavre. Vre naj še 4 minute. V tem času bo povrela ravno pravšnja količina tekočine, da bo marmelada lepo mehka.

4. Pretočimo v pripravljene kozarce in dobro zapremo. Hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Priporočamo še: Skrivnost breskove marmelade trenutno najbolj popularne londonske slaščičarke

Fotografija: Getty Images

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed