Enolončnica s krompirjem in testeninami

Brez zadrege, zelo dobra juha.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 20–25 minut.

Sestavine

– 100 g slanine, 50 g pancete
– večji korenček, večji por
– 3–4 večji krompirji
– 4 žlice oljčnega olja
– mala pločevinka vloženega fižola
– timijan, rožmarin, sol, poper
– 1,75 l jušne osnove ali vode
– pločevinka vloženega paradižnika
– 150 g drobnih jušnih testenin (metuljčki, naprstniki, polžki ipd.)
– 100 g parmezana, peteršilj

Priprava

1. Slanino in panceto narežemo na kockice, por na kolesca in stresemo v lonec. Korenček in krompir očistimo, olupimo in narežemo na podobno velike kocke.

2. V lonec na slanino prilijemo olje, pristavimo in začnemo pražiti. Po 3 minutah dodamo korenček in krompir ter pražimo še 2 minuti.

3. Zalijemo z jušno osnovo ali vodo, solimo, popramo in pokrito kuhamo, da zavre.

4. Ogenj zmanjšamo, juho začinimo z rožmarinom, timijanom in kuhamo (napol) pokrito 20 minut, da se zelenjava zmehča.

5. Potem v juho dodamo paradižnik, fižol, spet zavremo in zakuhamo testenine. Kuhamo naprej, vendar le toliko časa, da so testenine še čvrste na ugriz.

6. Naribamo parmezan, peteršilj sesekljamo.

7. Ko so testenine kuhane, juho odstavimo, vmešamo parmezan, okrasimo s peteršiljem in takoj postrežemo kot samostojno jed.

Naredimo vnaprej: Tudi pri tej juhi je tako, da je najboljša pravkar skuhana. Lahko pa skuhate testenine posebej in jih le pogrejete v juhi tik pred zdajci.
Poizkusite še: Pisani solatni listi z vrtničnimi listi

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed