Enolončnica z blitvo, čičerko in ješprenjem

Pozimi se mi zdi prijetno, če že od jutra na štedilniku brbota kosilo; prinaša toplino in občutek varnega doma.

Pri nas ob torkih kuhamo nekaj iz ješprenja. Takšna je navada. Ob ponedeljkih zvečer ga je treba namočiti in ga naslednji dan počasi kuhati do mehkega, kar lahko traja dobro uro, odvisno od recepta. Čas prihrani kuhanje v loncu na pritisk, vendar mi ta način trenutno ni blizu. Pozimi se mi zdi prijetno, če že od jutra na štedilniku brbota kosilo. Prinaša toplino in občutek varnega ognjišča, doma, nekaj takega. Z ješprenjem kuham lovor, šetraj, kumin, ko se napol zmehča, dam v lonec cel olupljen česen, cel poper in korenasto zelenjavo. Rad prekipi, zato imam mogoče prav zaradi njega visok lonec, ki ga napolnim le do polovice. Z lovorjem sem previdna, ves čas mislim na to, da ga bom na koncu vzela iz juhe. Ja, slabe izkušnje, zgodilo se mi je, da sem ga spregledala, juho zblendala z lovorjevim listom vred in nato vse zlila na kompost.

Kaj kuham iz torkovega namočenega ješprenja? Največkrat ričet. Namočim in ločeno skuham še pest fižola ter ga dodam kuhanemu ješprenju in zelenjavi. Na olju prepražim čebulo in s to klasično zabelo zaključim jed. Malo drugačna je enolončnica z ješprenjem, blitvo in čičeriko, nekakšen zeleni ričet. Danes sem zanjo uporabila vso blitvo z vrta, ki jo je ponoči polomila toča.

Pogosto pripravim kašoto, ki je namesto rižote. Ješprenj popražim z nasekljano čebulo, zalijem in skuham s čim manj vode do mehkega. V ponvi popražim zelenjavo, kašota bo odlična na primer z gobami in kodrolistnatim ohrovtom, in zmešam s kuhanim ješprenjem. Močno začinim in pustim kakšnih deset minut, da popije večino tekočine. Lepa kombinacija je kaša s hokaido bučo in ocvrtim žajbljem povrhu.

Na polno mizo se lahko postavi solata. Kuhan ješprenj sperem na cedilu, ohladim in zmešam s solatnim prelivom intenzivnega okusa, dodam olive, suhe paradižnike, vložene gobice, kimči, ena sama kreativnost.

Če boste preizkusili vse predlagane recepte, ki zadostujejo za pet naslednjih torkov, boste že vzljubili ješprenj. Ko sparčkate torek z ješprenjem, greste naprej v povezovanje novih parov. Dnevi v tednu imajo namreč vsak svoje žito. Torek ješprenj, sreda proso, četrtek rž, petek ječmen, sobota koruzo, nedelja pšenico oziroma piro in ponedeljek riž. V kozmičnem tedenskem ritmu se tako obrne sedem žit, kar je kar pisan jedilnik in kuharski izziv vsaj za čez zimo.

Enolončnica z blitvo, čičeriko in ješprenjem (za dva)

  • 150 g ješprenja
  • 50 g čičerke
  • 100 g blitve
  • čebula
  • sol in poper
  • olje
  • pol žličke kurkume
  • žlička jušnih začimb

Priprava

1. Ješprenj in čičeriko ločeno namočite čez noč. Namočeno čičeriko skuhajte brez soli. Ješprenj odcedite. Iz jušnih začimb in pol litra vroče vode pripravite jušno osnovo. Nasekljajte čebulo. Očistite blitvo.

2. V večji kozici na olju prepražite čebulo, dodajte odcejen ješprenj, kurkumo in premešajte. Sproti zalivajte z jušno osnovo, samo toliko, da je ješprenj pokrit, in kuhajte 45 minut.

3. Blitvo grobo zmiksajte z malo vode.

4. Kuhanemu ješprenju dodajte zmiksano blitvo, kuhano čičeriko s tekočino, v kateri se je kuhala, solite in poprajte po okusu. Kuhajte 15 minut. Če je treba, dolivajte jušno osnovo, tu in tam premešajte po dnu.

5. Enolončnica bo še boljša, če počaka kakšne pol ure do uro, preden jo ponudite.

Priporočamo še: Pečen krompir, ki ga boste radi delali
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana