Danes za kosilo: enolončnica z bučo in piščančjim mesom

Da nas pogreje.

Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 30 minut.

Sestavine

– 8 kosov zgornjega dela beder brez kosti in kože
– 2 korenčka, pol zelene, večja rdeča čebula
– pol žličke ingverja v prahu (ali 1 cela)
– po žlička karija in kurkume
– po 250 g muškatne buče in stročjega fižola
– lovor, sol, pol kozarca vina, 2 stroka česna
– malo maščobe

Priprava

1. Korenček, čebulo, bučo, stročji fižol in zeleno očistimo, narežemo, stresemo v lonec in na malo maščobe prepražimo.

2. Potem damo kari, kurkumo, ingver in pražimo 2 minuti.

3. Zdaj dodamo kose mesa, na hitro opečemo, nato prilijemo vodo, ki naj povsem prekrije sestavine v loncu. Solimo, vstavimo lovor, zavremo in nad šibkim ognjem kuhamo naprej 15 minut.

4. Iz lonca vzamemo 2–3 zajemalke zelenjave in jo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Pire vrnemo v juho, dolijemo vino in vodo, po potrebi, in spet zavremo. Kuhamo nad šibkim ognjem 15 minut.

5. Nazadnje juho začinimo s strtim česnom in ponudimo s kruhom.

6. Za posladek so slivovi cmoki (iz zamrzovalnika).

Opomba: Uporabite korenino ingverja, ki jo v juho naribate, ali suhi ingver v prahu; v količinah po lastnem okusu.

Različica: Namesto muškatne buče uporabite katerokoli bučo z oranžnim mesom. Juho po želji postrezite z brizgom bučnega olja.

Ali ste vedeli: Da je pretekli konec tedna v Mozirskem gaju potekalo tehtanje buč velikank? Skupaj z drugo pisano druščino buč bodo na ogled vse do 8. oktobra.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Testenine s šampinjoni, pehtranom in kozjim sirom

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.