Enolončnica z govejim mesom in čemaževimi žličniki

Čudovita jed iz ostankov.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 35 minut.

Sestavine

– čebula, večji rdeč korenček
– manjši rumen korenček
– pol kolerabe, pol zelene
– pločevinka vloženega paradižnika
– 2 krompirja, 4 žlice kuhanega fižola
– 500 g govejega mesa (pleče)
– 2 lista lovora, poper, sol, majaron
– dve pesti pirine kaše (ali pšenica, kamut, ječmen)
– jajce, 5 žlic pšeničnega zdroba
– pest čemaža ali pol šopka drobnjaka

Priprava

1. Vso zelenjavo narežemo na manjše kose in stresemo v lonec.

2. Nato narežemo meso in ga skupaj z zelenjavo na hitro popražimo. Prelijemo z vloženim paradižnikom, prilijemo vodo, v lonec stresemo še piro, začinimo.

3. Zavremo in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo pol ure.

4. Za žličnike v posodici razžvrkljamo jajce, ga zmešamo z zdrobom. Čemaž drobno sesekljamo in vmešamo med zdrob z jajcem. Pustimo na hladnem 5 minut, da se sestavine dobro povežejo.

5. Iz spočite zmesi z dvema žličkama oblikujemo žličnike in jih zakuhamo v juho. Dodamo še kuhan fižol in vse nad šibkim (!) ognjem kuhamo 5 minut. Ponudimo kot samostojno jed.

Naredimo vnaprej: Enolončnico vsekakor lahko skuhamo vnaprej. Žličnike v juhi je najbolje pojesti takoj, sicer se napihnejo v nenormalno velike in zelo občutljive »oblačke«, ki razpadejo že ob rahlem dotiku. Svetujem, da jih skuhate posebej v vodi, ohladite in pri pogrevanju vstavite v juho tik pred postrežbo, le toliko, da se ogrejejo.
Preberite še: Šest osnovnih kuharskih napak, ki se jim morate izogniti

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed