Odprta Kuhinja

Enostavne kumare iz kozarca, ki vas bodo zasvojile

FOTO: Svetlana-cherruty/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Fermentirane kumare svežega in prijetnega okusa so uporabne le nekaj dni.


V času obilnega pridelka kumar smo v mislih tudi pri ozimnici. V ta namen sadimo kumare za vlaganje, ki jih pripravimo v posebni kvaši in vložimo v dobro zaprte kozarce. Za kisle kumarice, ki si jih privoščimo vse leto, saj so obstojne, praviloma uporabimo majhne plodove, velike približno za ped. Če je kumar preveč, pa se nam zgodi, da v rasti pobegnejo in niso več primerne za vlaganje. Seveda jih lahko uporabimo na vrsto drugih načinov, v solatah, omakah, pojemo sveže. Lahko pa pripravimo izjemno okusne kumare, ki se od klasičnih kislih nekoliko razlikujejo v načinu priprave, predvsem pa je zanje značilno, da niso obstojne, zato jih moramo porabiti v nekaj dneh.

Govorimo o pacanih murkih, tako jim pravijo na vzhodu Slovenije, v Prlekiji in Prekmurju, kjer so jih nekoč pripravljali vse poletje. Ponekod jim pravijo tudi kvašene kumare. Gre za fermentirano jed, ki je povsem enostavna za pripravo, tako da se je zlahka lotijo tudi kuharski začetniki. Za pacanje uporabimo večje kumare z nekoliko bolj razvitim semenjem, ki pa nikakor ni moteče. Izberemo sveže, zdrave plodove, ki jih le dobro operemo, nikakor pa jih ne lupimo, četudi je lupina že debelejša in trša kot pri zelo mladih kumaricah.

Fermentiramo jih v prozornih steklenih kozarcih, ki jih postavimo na sončno mesto, najbolje v zaveten kot balkona ali na okensko polico. Ko kozarec napolnimo z ustreznimi sestavinami, pustimo, da naravni procesi stečejo svojo pot. Kumare bodo nared v dnevu ali dveh, nestrpni jedci jih bodo kradli iz kozarca že po dvanajstih urah. Postrežemo same ali k narezku in paštetam, in sicer rahlo osoljene, lahko pa jih potresemo tudi s papriko v prahu. Kako dolgo jih pustimo na toplem, je odvisno od tega, kako mehke imamo radi. Po pol dneva bodo še povsem čvrste, po dveh dneh pa že dodobra zmehčane. Ko želimo proces zaustaviti, jih kar v kozarcu postavimo na hladno.

Med obveznimi dodatki je koprc, listi in socvetje, dodajamo tudi začimbe, ki gredo sicer v vložene kumare, lovor in poper, po želji še čebulo in česen. V vinogradniških krajih so nekoč dodajali liste vinske trte in višnje. To sestavino seveda mirno izpustimo. Razmerje med kisom in vodo prilagodimo svojemu okusu, splošno pa velja, da na enoto kisa prilijemo štiri enote vode. Pomembno je, da so kumare med fermentacijo povsem prekrite s tekočino. Če jih pojemo hitro, lahko v isti kvaši pacamo še druge. Ko opazimo, da je tekočina kalna, na vrhu pa se začne nabirati bela sluz, pa jo seveda zamenjamo.

Recept


Pacani murki oziroma kvašene kumare so idealna poletna jed, izjemno enostavna za pripravo. V času, ko kumare zorijo na vrtu, jo imamo lahko vselej na razpolago. Pacamo jih v majhnih količinah, kolikor jih pojemo sproti, saj so uporabne le nekaj dni. Potem se zmehčajo in izgubijo svežino. Ko dovolj fermentirajo, jih postavimo v hladilnik in postrežemo primerno ohlajene. V Prlekiji in Prekmurju so jih postregli s kruhom ali zaseko, dobro se priležejo k pašteti. Kumare narežemo, po dolgem na četrtine ali na kolobarje, in jih naložimo po tanko namazanem kruhu.

Sestavine  • 1 kg večjih kumar za vlaganje

  • 1 vejica listov koprca

  • 2 šalotki

  • 2 stroka česna

  • nekaj listov vinske trte

  • lovorjev list, poper v zrnju, sol

  • beli vinski kis


Priprava


1. Kumare operemo in jim odrežemo zgornje dele (pri peclju). Če so zelo velike, jih lahko po dolgem razpolovimo ali narežemo na debele kolobarje. Česen in šalotko olupimo, liste vinske trte operemo. Kumare zložimo v kozarec in mednje razporedimo česen in šalotko, zelišča in začimbe.

2. V loncu zmešamo kis in vodo v razmerju 1:4 in zavremo. Ohladimo in prelijemo po kumarah. Pokrijemo s krožničkom ali gazo in postavimo na sončno okensko polico. Pustimo, da narava opravi svoje, kumare so najboljše po dnevu ali dveh.
Preberite še: Stara jed s stročjim fižolom in krompirjem, ki ne sme potoniti v pozabo

Besedilo: Alenka Kociper

Fotografija: Svetlana-cherruty/Getty Images
Datum Objave: 26.7.2023 ob 08:07

Več iz te teme:

kumarefermentirane kumare

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja