Jernej Kitchen: Epika 30-minutnih jedi iz pečice v novi knjigi

Slovenski blog Jernej Kitchen je s svojimi objavami navdušil ameriško založbo. Čez lužo je tako pred kratkim izšla njuna prva kuharska knjiga.

Maja in Jernej Zver, bolje poznana kot Jernej Kitchen, nas že dolgo navdušujeta z recepti in vrhunsko fotografijo. Že pred nekaj leti, ko smo ju obiskali v Celju, smo se čudili njunim visokim številkam na instagramu, ki sežejo vse do Amerike. Prav tam ju je lani opazila založba in jima izdala kuharski prvenec. In to takšnega, da bi si ga še kako želeli tudi v slovenskem jeziku.

V poplavi kuharskih knjig, med katerimi je nešteto takih, ki izvirajo iz avtorjevega ega in so polne nepotrebnega balasta, je že kar težko poiskati dober primerek. Takega, ki ga ne bomo kupili le zato, ker ima lepe fotografije, nato pa nanj pozabili. A Maja in Jernej Zver sta se potrudila, da na naše kuhinjske pulte postavita uporabno delo, ki ga predvsem posvečata svoji kulinarični skupnosti na družbenih omrežjih in bralcem svojega bloga.

Maja in Jernej Zver

Od mesa, juh, solat do sladic

Epic 30-minute roasts je naslov, ki ga zelo težko dobesedno prevedemo v slovenski jezik. Preden sem knjigo prijela v roke, sem bila prepričana, da gre za čudežno hitro pripravljene pečenke. Že res, da predstavljajo velik del knjige, v kateri najdemo nešteto idej za sočno perutnino za vsako priložnost, svinjino, za katero ne porabimo skoraj nič časa, preprosto pri­pravljene morske jedi, ki se topijo v ustih, pa govedino, jagnjetino in divjačino, ki jih spečemo v pol manj časa kot običajno. A tukaj so še nepozabna pečena zelenjava, hitre priloge in prigrizki, sladice in solate. Kako vse to, za kar bi v resnici porabili skoraj vse dopoldne, pripraviti v 30 minutah? Odgovor je: kuhanje na visoki temperaturi v pečici. Seveda z nekaj triki in znanjem, ki ga avtorja podelita z nami in nam tako vlijeta novo veselje do vsakodnevne kuhe. Še kako uporabno v teh koronačasih, kajne?

Zmotno smo prepričani, da termin peka v kontekstu dnevnega obroka pomeni le dolgotrajno pripravo, po možnosti mesa, ki si ga privoščimo ob nedeljah ali praznikih. Katere so pravzaprav prvine te tehnike, ki nam omogočijo ravno nasprotno – hitro pripravo z vrhunskim učinkom?

Najprej moramo vedeti, da takšna priprava jedi, predvsem mesa, ne ustreza vsem kosom mesa. Če omenim predvsem govedino, ta način priprave ni primeren za goveje stegno ali pleče, medtem ko je odličen za goveji hrbet ali goveji križ. Ko meso pečemo krajši čas na višji temperaturi, lahko podobno kot na žaru v zelo kratkem času dobimo slasten okus, s sočno notranjostjo in popolno zapečeno zunanjostjo.

Na začetku bralcem opišeta, kako uporabljati knjigo. So pa ti napotki koristni tudi za tiste, ki knjige nimajo pred seboj. Gre namreč za namige, kako se pripraviti, ko želimo kosilo narediti v pečici v pol ure. Nam jih naštejeta, prosim?

Seveda. Pomembno je, da najprej preberemo recept od začetka do konca. Tako bomo točno vedeli, kako si koraki sledijo, in brezskrbno ustvarjali, brez dodatnega stresa, kaj nas čaka. Nato segrejemo pečico na želeno temperaturo in pripravimo sestavine. Meso vzamemo iz hladilnika vsaj 20 minut pred uporabo, saj mora biti pred peko vedno sobne temperature, da bo bolj sočno. Še več nasvetov pa najdete v knjigi.

Hrustljavi krompirček iz knjige.

Iz receptov je razvidno, da v pečici veliko uporabljata tudi žar, na katerega pogosto pozabimo. Razjasnita nam, v čem je moč te funkcije.

Žar je odlična funkcija, na katero res velikokrat pozabimo, medtem ko se v restav­racijah pogosto uporablja, predvsem za dokončanje jedi. Tudi midva ga v najinih receptih največkrat uporabiva čisto na koncu, da dosežemo odlično zapečeno zunanjost, hkrati pa ohranimo mehkobo in sočnost notranjosti mesa.

Pomemben se mi zdi vajin stavek: »Zapomnite si – barva odraža okus.« Bledoličnost pečenke ali zelenjave torej sporoča, da najverjetneje ne bomo uživali v obroku. Opišita nam, na kakšno »barvno lestvico« moramo biti pozorni.

Primer: perutničke morajo biti zlato rjavo zapečene, tako pri piščancu iščemo zlato rjavo, hrustljavo zapečeno zunan­jost, pri govedini in drugem rdečem mesu pa rjavo oziroma temno rjavo. Vsekakor si ne želimo sivih in črnih odtenkov. Prav tako je pomembno, da se zelenjava speče na visoki temperaturi v hitrem času, da ohrani barvno, slastno zunanjost, notranjost pa ostane hrustljava.

Naštejta pet kuhinjskih pripomočkov, na katere prisegata in ki nam pomagajo, da nam bodo hitro pečene jedi uspele.

Midva vsakodnevno uporabljava dober, oster kuharski nož ter ponev z dvojnim dnom in ognjevarnim ročajem, ki jo lahko uporabimo v pečici. Vedno nama pride prav tudi kozica za pripravo omak ter dva pekača. En večji in en manjši kovinski pekač.

Pečena bučna juha.

Katere sestavine je treba imeti na zalogi, da lahko vedno skuhamo takšne obroke, kot jih priporočata?

Vedno potrebujemo sol in poper, kakovost­no olje – največkrat uporabljava oljčno in repično –, maslo, čebulo in jušne osnove. Za piko na i pa še kis, sojino omako in sveža zelišča.

Zelo poudarjata, da jemo z očmi, in spomnim se, kako sta mi nekoč pripovedovala, da se Jernej pri vsakem obroku potrudi, da ga tudi lepo postreže. Imata kakšen konkreten namig, kako lepo servirati kosilo v vsej tej naglici?

Super je, da izberemo krožnik, ki je dovolj velik, da so vse komponente recepta lepo vidne in pridejo do veljave. Velikokrat se lahko na manjšem krožniku zgodi, da se vse pomeša in prekriva. Dobro je razmišljati tudi o tem, da ni treba vsega naložiti na krožnik, ampak lahko kaj serviramo posebej, v skodelicah, na primer omako ali kakšno zelenjavo, prilogo. Hkrati pa se nama zdi, da Slovenci prevečkrat pozabimo na razne omake, ki zagotovo popestrijo jedi in jih naredijo bolj sočne in sijoče. Jed povežejo in je tudi zato na krožniku veliko lepša.

Kako vse to, za kar bi v resnici porabili skoraj vse dopoldne, pripraviti v 30 minutah? Odgovor je: kuhanje na visoki temperaturi v pečici. Seveda z nekaj triki in znanjem, ki ga avtorja podelita z nami in nam tako vlijeta novo veselje do vsakodnevne kuhe.

Za katere elemente priprave si je poleg estetike postrežbe včasih vendarle dobro vzeti še nekaj dodatnih minut?

Zelo dobro je, da si vzamemo še dodatno minuto za to, da sesekljamo zelišča za dekoracijo in okus, postrežemo k ribam svežo limono in pustimo pečeno meso počivati, da se sokovi ne razlijejo po krožniku.

Ne morem mimo dejstva, da je knjiga izšla le v angleškem jeziku, prav tako jo lahko naročimo le v tujih spletnih trgovinah, kot so Amazon, Book Depository, Barnes&Noble … Razlogi?

V letu 2019 naju je kontaktirala večja založba iz Amerike, ki je bila navdušena nad najinim delom. Predlagali so, da bi skupaj naredili knjigo. Založba je tudi prevzela prodajne kanale in zato lahko v ZDA knjigo najdete tudi v fizičnih knjigarnah in večjih trgovinah, kot sta Walmart in Target, medtem ko je pri nas na voljo samo prek spleta. Seveda si neizmerno želiva, da bo nekoč na voljo tudi v slovenskem jeziku, navsezadnje je to najina domovina in velik vir navdiha za recepte v knjigi, ki je izšla na oni strani oceana.

Hrustljavi piščančji polovički

Jernej in Maja bosta z nami podelila tri recepte, ki jih najdete v knjigi, začenjamo pa s hrustljavimi piščančjimi polovičkami.

Priporočamo še: VIDEO: Mandljeva torta, ki je nared brez drame

Fotografije: Jernej Kitchen, Epic 30-minute roasts

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana