Fatteh z govedino in jajčevci

Bližnjevzhodni načoti Nigelle Lawson.

»To je prefinjenja zloženka bogatih okusov iz koščkov lepinje (pita kruha), nadevane z mesno plastjo jajčevcev in govedine, česnovo tahinijevo-jogurtno omako, potresene s kosmi paprike, semeni granatnega jabolka, popraženimi pinjolami in sveže nasekljano meto. Sem grozna, če se mi to zdijo bližnjevzhodni načoti?« svojo jed opiše Nigella Lawson.

Sestavine za 4 do 6 oseb

Za osnovo
– 4 pita kruhi, ploščati kruhi ali lepinje, ki jih prečno prepolovimo, potem pa narežemo na trikotnike, velike kot načoti

Za omako
– 500 g grškega jogurta
– 75 g tahinija (5 žlic) sobne temperature
– 1–2 limoni, potrebujemo 45 ml soka (3 žlice)
– 2 olupljena in nasekljana stroka česna
– 1–2 žlički solnega cveta, po okusu

Za mesno plast z jajčevci
– 45 ml oljčnega olja (3 žlice)
– 1 majhna čebula, približno 125 g, olupljena in drobno nasekljana
– 1 jajčevec (250–300g), narezan na kockice
– 2 žlički mlete orientalske kumine
– 2 žlički mletega koriandra
– 1 žlička paprike aleppo ali navadne (glej opombo na str. 14) pa še malo za posip
– 1–2 žlički solnega cveta, po okusu
– 500 g mlete govedine

Za posip
– 125 g semen granatnega jabolka
– 50 g pinjol
– 1 žlica drobno narezanih metinih lističev

Priprava

1. Pečico razgrejemo na 200 °C (na 180 °C ventilacijsko pečico). Trikotnike razrezane lepinje razprostremo po velikem pekaču in potisnemo v pečico za 10–15 minut oziroma dokler ne zahrustajo. Ni potrebe, da se obarvajo, toda če se tu in tam zapečejo, je to samo dobro. Vzamemo iz pečice in za nekaj časa prihranimo.

2. Jogurt, tahini, limonov sok, česen in žličko solnega cveta skupaj stepemo v nepregorni skledi, ki jo bomo lahko poveznili čez kozico. Pokusimo in preverimo, ali je dovolj slano. Tudi to shranimo tačas, ko bomo pripravili mesno-jajčevčevo plast.

3. V široki in veliki, vendar plitvi težki kozici ali ponvi razgrejemo olje pri srednji temperaturi. Dodamo čebulo in jo med stalnim mešanjem pražimo, potem pa temperaturo znižamo na najnižjo stopnjo in nadaljujemo praženje med občasnim mešanjem, dokler se čebula ne zmehča in nežno karamelno obarva. Trajalo bo kakšne 4 minute.

4. Vročino dvignemo na srednjo stopnjo, dodamo kockice jajčevcev in dobro premešamo s čebulo. Ves čas ostanemo pri štedilniku, saj bo treba pogosto premešati, in kuhamo še 10 minut. Če se nam zdi, da se jajčevci prijemljejo, temperaturo znižamo.

5. Primešamo orientalsko kumino, koriander in po žličko rdeče paprike in solnega cveta. Temperaturo dvignemo in dodamo mleto meso, ki ga s pomočjo vilic nadrobimo in nato v kozici premešamo, da izgubi rožnato barvo. Zdaj temperaturo spet znižamo in med občasnim mešanjem pražimo še 10 minut, da se meso skoz in skoz prekuha. Poskusimo in presodimo, ali je treba še soliti, potem pa odstavimo in se posvetimo tahinijevo-jogurtni omaki.

6. V kozico nalijemo vrelo vodo, da bo segala 3 cm visoko, in pristavimo pri zmerni temperaturi. Čez kozico poveznemo skledo s tahinijevo-jogurtno mešanico in se prepričamo, da se dno sklede ne dotika vode v kozici. Stepamo tako dolgo, da se jogurt ogreje nad sobno temperaturo in dobi konsistenco rahlo stepene smetane.

7. Zdaj pa veliko zlaganja: popečene kruhove trikotnike razporedimo po velikem okroglem krožniku ali pladnju (sama uporabljam takega s premerom 32 cm). Nadevamo z mešanico mesa in jajčevcev, sledi pa plast tahinijevo-jogurtne omake. Potresemo z mleto rdečo papriko (ali kosmi), da je nežno posipano. Posejemo še z granatnimi semeni in popečenimi pinjolami ter končno še z nasekljano meto. Jemo z rokami, kot načote.

Recept in fotografija sta iz nove kuharske knjige Nigelle Lawson Pri moji mizi. Knjiga, ki jo je prevedla Valentina Smej Novak, je izšla pri Založbi Vida.

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed