Fileji osliča v panceti

Preprosta in zanimiva jed, ki bo s pečenim krompirčkom še toliko boljša.

Priprava: 10 minut; čas peke: 15 minut.

Sestavine

– 750 g krompirja
– lupina in sok 1 bio limone
– 2 žlički oljčnega olja
– 4 večji sveži fileji osliča (ali odtajani), skupaj za približno 750 g
– 100 g pancete v rezinah
– suh pehtran ali 2 vejici svežega pehtrana

Priprava

Pečico segrejemo na 220 stopinj.

1. Krompirje olupimo in narežemo kose ali rezine. Naložimo jih v model, rahlo posolimo, začinimo z lupinico limone in postavimo v segreto pečico za 20 minut.

2. Medtem fileje osliča narahlo začinimo s pehtranom in ovijemo s panceto. Najbrž bosta potrebni po dve rezini pancete za vsak kos ribe.

3. Pekač s krompirjem vzamemo iz pečice in povrh krompirja položimo pripravljene ribje fileje. Vrnemo v pečico za 10 – 12 minut.

4. Ko je riba pečena, krompirček pa hrustljav, pekač vzamemo iz pečice, jed poškropimo z limonovim sokom in odišavimo z listki pehtrana. Takoj postrežemo s solato iz endivije, rdečega zelja, naribanega korenja in trdo kuhanih jajc. Na mrzel dan pred tem ne bo odveč še lahka blitvina ali špinačna juhica.

Koristen nasvet: Zavitek vakuumsko pakiranih rezin pancete vzemite iz hladilnika in zavitek odprite vsaj 10 minut pred delom. Tako se vam rezine ne bodo trgale in jih boste lahko lepo uporabili za zavijanje ribjih filejev.
Opomba: Panceta je slana, zato rib ne solite.
Ali ste vedeli? Fileji osliča so nežni in neizrazitega okus, zato jih v jedeh praviloma povežemo z zanimivimi začimbami, zelišči, v tem primeru s pehtranom, in dodatki, kot je tu kraška panceta in lupinica limone.

Poskusite še: lazanja z ribami

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana