Fuži s pekočo zelenjavno omako in kislo smetano

Odpri galerijo
A+ A-
Omako omilimo z mlečno maščobo.
Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 30–50 minut.
Sestavine
- manjši jajčevec
- večja čebula
- 3 paprike
- 4 veliki paradižniki
- sol, poper, čili ali feferon, bazilika, timijan
- oljčno olje
- 2 pločevinki sardin v olju
- vsaj 15 črnih oljk
- glavica česna
- lonček kisle smetane
Priprava
1. Vso zelenjavo narežemo na manjše kose in stresemo v ponev. Prilijemo malo olja in začnemo pražiti, nato ogenj zmanjšamo, začinimo s soljo, poprom, timijanom, vmešamo sardine iz pločevink in pokrito kuhamo oz. dušimo 30 minut.
2. Medtem drobno sesekljamo feferon ali čili in z njim med kuho krepko začinimo omako. Omaka mora biti precej pekoča, saj šele takšna dobi pravi značaj.
3. Česen očistimo in stremo ali sesekljamo. Vmešamo ga v omako skupaj z oljkami malo pred koncem kuhanja.
4. Omako po potrebi razredčimo z vodo, v kateri so se kuhale testenine, zmešamo s testeninami in postrežemo s kislo smetano. Zraven ponudimo zeleno solato.
Opomba: Meso in kosti sardin se med kuhanjem povsem razpustijo, zato jih ni treba čistiti. S tem podarijo omaki odličen okus in pester izbor mineralov.
Različica: Del omake (brez oljk) pretlačite v posebni posodi s paličnim mešalnikom.
Ali ste vedeli: Kisla smetana omili pekoči okus, da zdravilni kapsaicin vseeno pojemo.
Naslovna fotografija: Krištof Koman
Preverite še: Za ljubitelje žara: Skrivnost leskovaških čevapčičev
Datum Objave: 29.7.2019 ob 07:07