S to sestavino, ki jo sicer uporabimo kot namaz, bo kosilo v hipu nared

Obstajajo ljudje, ki od bakalarja bežijo z zatisnjenim nosom, in obstajamo ljudje, ki si to pretolčeno polenovko na debelo mažemo na beli istrski kruh. Ko bakalar vmešaš v fuže, nastane kremna poslastica z ukročeno aromo, ki ne navduši le ljubiteljev tega ribjega namaza, temveč tudi marsikaterega nenavdušenca.

Fuži z bakalarjem

Za dva.

  • 250 g fužev
  • žlica oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 12 inčunov
  • 4 zvrhane žlice bakalarja na belo
  • žlica sesekljanega svežega peteršilja
  • 0,5 dl vina
  • sol, poper, limona

Priprava

1. Fuže skuhamo al dente (kako minuto manj od navedenega trajanja kuhe) v soljeni vodi.

2. Medtem v ponvi na žlici oljčnega olja prepražimo sesekljan česen in na drobno narezane inčune. Ko česen zadiši, v ponev vlijemo 50 ml vina in počakamo, da se pokuha.

3. Fuže v ponev prestavimo s penovko, vodo pa prihranimo.

4. Primešamo 4 zvrhane žlice bakalarja.

5. Dodamo 1–2 žlici limonovega soka in drobno nastrgano lupinico pol limone.

6. Prilijemo toliko vode, v kateri so se kuhali fuži, da postanejo precej sočni.

7. Fuže z bakalarjem solimo in popramo po okusu, pred postrežbo jih posujemo še z žlico sesekljanega svežega peteršilja.

Priporočamo še: Hobotnica kot pod peko: ne izpusti te iz svojih okusnih lovk
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed