Gaeng daeng (rdeči kari)

Gaeng daeng je enostavno pripravljen in barvit tajski kari.

Glavne sestavine tajskega rdečega karija so meso, karijeva pasta in kokosovo mleko. Da bi obogatili okus gaeng daenga, so Tajci naredili nekaj različic te jedi, tako da so dodali začimbe in zelišča: česen, šalotko, čili paprike, galangal, škampe, limete in ribjo omako.

Sestavine

  • 2 skodelici kokosovega mleka
  • 3 rdeči čiliji
  • morska sol po okusu
  • 3 žlice rdeče karijeve paste
  • 1/4 kg piščančjih prsi brez kosti in kože
  • 1 majhna pločevinka bambusovih vršičkov
  • 1 skodelica listkov bazilike
  • 2 do 3 limetini listi
  • 2 žlici palminega sladkorja
  • 2 žlici ribje omake
  • 2 žlici sojine omake

Priprava

1. Diagonalno narežite rdeče čilije, piščančje prsi in bambusove vršičke.

2. Segrejte ponev, dodajte skodelico kokosovega mleka, segrejte na srednjem ognju in pogosto premešajte.

3. Dodajte še karijevo pasto in dobro premešajte. Ko mleko postane nekoliko rjave barve, dodajte piščanca in pustite, da se kuha. Prilijte še preostalo skodelico kokosovega mleka in v mleko stresite bambusove vršičke. Po potrebi dodajte malo vode za bolj tekočo obliko.

4. Ko je piščanec skuhan, zmanjšajte toploto na štedilniku in dodajte liste bazilike, palmin sladkor, ribjo omako in sojino omako.

5. Jed postrezite z lisiti limete in karijem.

Jed se lahko dobi v restavracijah Chutys (Slovenska cesta, BTC Ljubljana, Kongresni trg, Europark Maribor, kmalu pa tudi v Aleji Šiška), v času koronavirusa pa se jih naroči prek dostave Wolt in eHrana.
Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed