Gobova enolončnica: poln okus in kremna tekstura, popolnoma brez smetane

Odpri galerijo
A+ A-
Bogata gobova enolončnica brez smetane, polna jesenskih okusov in topline. Popolna jed za hladne dni!
Pot do zime je sprva barvita in prijetna, slej ko prej pa postane tako barvno kot vremensko zamorjena. V trenutkih, ko smo premočeni, premraženi ali le mrki, je dovolj, da le bežno povohamo gobovo enolončnico, in se nam prikrade nasmešek na obraz. Ko pa pred seboj zagledamo krožnik s to gosto, bogato in pisano poslastico, so neprijetnosti nemudoma pozabljene. V tem piskru je tako kup zelenjave kot kup različnih gob, seveda pa ne manjka niti primernih zelišč.

Poln okus in kremna tekstura, popolnoma brez smetane! FOTO: Midva kuhava
Gobova enolončnica (recept)
- 2 žlici masla
- žlica moke
- večja čebula
- 3 stroki česna
- 2 korenčka
- steblo zelene
- 2 krompirja
- 500 g mešanih gob (svežih ali zamrznjenih)
- 1 lovorjev list
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove
- pol žličke timijana
- pol žličke majarona
- žlica paradižnikovega koncentrata
- žlica kisa
- sol, poper,
- svež peteršilj
Priprava
- V piskru nad srednje močnim ognjem razpustimo maslo in na njem popražimo sesekljano čebulo, da postekleni.
- Dodamo fino sesekljan česen in popražimo, da zadiši.
- V kastrolo nato stresemo na kocke narezana zeleno in korenček ter na kose narezan krompir.
- Dodamo paradižnikov koncentrat in mešamo minuto.
- Na vrsti so gobe, lovor, timijan in majaron. Mešamo in pražimo nekaj minut ter zalijemo z jušno osnovo. Ko tekočina zavre, enolončnico pokrito kuhamo 20 minut.
- V kozarčku zmešamo 3 žlice hladne vode in žlico moke, nato zmes vmešamo v enolončnico.
- Kuhamo še 5 minut, nato pisker odstavimo, k enolončnici pa primešamo žlico kisa.
- Solimo in popramo po okusu.
- Postrežemo z obilico svežega peteršilja.
Datum Objave: 29.10.2025 ob 05:10
Več iz te teme:
gobova enolončnicarecept za gobovo enolončnicogobova juhakremna gobova enolončnicajuhe in enolončnice