Odprta Kuhinja

Gobova enolončnica: poln okus in kremna tekstura, popolnoma brez smetane

Gobova enolončnica: poln okus in kremna tekstura, popolnoma brez smetane FOTO: Midva kuhava
Odpri galerijo
A+   A-
Bogata gobova enolončnica brez smetane, polna jesenskih okusov in topline. Popolna jed za hladne dni!

Pot do zime je sprva barvita in prijetna, slej ko prej pa postane tako barvno kot vremensko zamorjena. V trenutkih, ko smo premočeni, premraženi ali le mrki, je dovolj, da le bežno povohamo gobovo enolončnico, in se nam prikrade nasmešek na obraz. Ko pa pred seboj zagledamo krožnik s to gosto, bogato in pisano poslastico, so neprijetnosti nemudoma pozabljene. V tem piskru je tako kup zelenjave kot kup različnih gob, seveda pa ne manjka niti primernih zelišč.

Poln okus in kremna tekstura, popolnoma brez smetane! FOTO: Midva kuhava
Poln okus in kremna tekstura, popolnoma brez smetane! FOTO: Midva kuhava

Gobova enolončnica (recept)

  • 2 žlici masla
  • žlica moke
  • večja čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 korenčka
  • steblo zelene
  • 2 krompirja
  • 500 g mešanih gob (svežih ali zamrznjenih)
  • 1 lovorjev list
  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove
  • pol žličke timijana
  • pol žličke majarona
  • žlica paradižnikovega koncentrata
  • žlica kisa
  • sol, poper,
  • svež peteršilj

Priprava

  1. V piskru nad srednje močnim ognjem razpustimo maslo in na njem popražimo sesekljano čebulo, da postekleni.
  2. Dodamo fino sesekljan česen in popražimo, da zadiši.
  3. V kastrolo nato stresemo na kocke narezana zeleno in korenček ter na kose narezan krompir.
  4. Dodamo paradižnikov koncentrat in mešamo minuto.
  5. Na vrsti so gobe, lovor, timijan in majaron. Mešamo in pražimo nekaj minut ter zalijemo z jušno osnovo. Ko tekočina zavre, enolončnico pokrito kuhamo 20 minut.
  6. V kozarčku zmešamo 3 žlice hladne vode in žlico moke, nato zmes vmešamo v enolončnico.
  7. Kuhamo še 5 minut, nato pisker odstavimo, k enolončnici pa primešamo žlico kisa.
  8. Solimo in popramo po okusu.
  9. Postrežemo z obilico svežega peteršilja.
Datum Objave: 29.10.2025 ob 05:10

Več iz te teme:

gobova enolončnicarecept za gobovo enolončnicogobova juhakremna gobova enolončnicajuhe in enolončnice

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.