Danes za kosilo: gosta enolončnica iz stročnic

Stročnice so poceni in dostopne vsem, tudi tistim, ki sicer pravijo, da si zdrave hrane ne morejo privoščiti.

Stročnice so zdrave, okusne in vsestransko uporabne, zato si zaslužijo prostor v vsaki shrambi. Obnesejo se v enolončnicah, mesnih ali zelenjavnih, lahko jih dodamo v solato ali iz njih pripravimo namaz. Spomladi se dobesedno sladkamo z mladim svežim grahom, če ga poberemo dovolj zgodaj, lahko užijemo tudi stroke. Leča, sorte se razlikujejo predvsem po barvi, od rdeče in rjave do zelene, popestri juhe, iz nje pripravimo omako ali jo zmešamo v solato. Iz čičerike naredimo zelo znan namaz humus, ki smo ga prevzeli od Arabcev, fižol najpogosteje kuhamo v enolončnicah. Sojo uživamo v zrnju ali predelano, na primer v sojino meso, sojino mleko, tofu in podobno. Čeprav so nam stročnice dostopne vse leto, sveže ali v suhem zrnju, se prava sezona začne šele na jesen, ko se prileže topla enolončnica, ki prijetno pogreje organizem in nas hkrati zelo dobro in za dolgo nasiti.

Sestavine (za 4 osebe)

– 300 g stročnic (po želji, lahko mešano ali ena vrsta)
– 1 velika čebula
– 3 paradižniki
– 2 papriki
– 3 stroki česna
– šopek peteršilja
– vejica timijana in rožmarina
– polovico zeljne glavice
– olje, sol, poper

Priprava

1. Nasekljano čebulo pražimo na olju, da postekleni. Dodamo strt česen, in ko zadiši, še nakockan paradižnik in papriko. Dušimo 10 minut, nato dodamo na tanke rezance narezano zelje. Dušimo še 15 minut.

2. Medtem v slani vodi skuhamo stročnice, jih odcedimo ter dodamo k zelenjavi. Del jih pretlačimo z vilicami, da jed zgostimo. Dobro premešamo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

3. Stročnice in zelenjavo po okusu menjamo, jed naj bo gosta, skoraj kot rižota.

Naslovna fotografija: Thinkstock

Poskusite še: Bučna juha z arašidi

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.