Čavder: gosta enolončnica z dimljeno postrvjo

To je v bistvu chowder z dimljeno postrvjo. Pod tem čudnim imenom se skriva preprosta, a izjemna enolončnica na osnovi mleka ali smetane.

Najbolj znani čavder je rakovičji, ki ga je nujno pokusiti, če se znajdemo na pomolih kalifornijskega San Francisca. Ker do daljnega Svetega Frančiška trenutno ne moremo kar tako, sva raje čavder prinesla k nam in v njem pomešala krompir in dimljeno postrv.

Sestavine

  • 2 šalotki
  • 3 stroki česna
  • 2 stebli zelene
  • 2 žlici masla
  • 100 ml suhega belega vina (npr. chardonnay)
  • 500 g krompirja
  • 2 vejici svežega timijana (ali pol žličke suhega)
  • lovorov list
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove
  • 150 ml sladke smetane
  • 200 g filejev dimljene postrvi s kožo
  • šopek peteršilja

Priprava

1. Šalotko olupimo in jo na drobno nasekljamo.

2. Česen olupimo in ga ravno tako nasekljamo čisto na drobno.

3. Stebli zelene po dolgem narežemo na tanke rezine, te pa potem na drobne kocke.

4. Krompir operemo in ga narežemo na enakomerne, ne prevelike kocke.

5. Z obeh filejev dimljene postrvi previdno odstranimo kožo in jo prihranimo.

6. V srednje velik pisker vržemo za 2 žlici masla in ga nad srednje močnim do močnim ognjem segrevamo, da se raztopi.

7. Na maslo stresemo šalotko, česen in zeleno. Med občasnim mešanjem pražimo ta trojček 10 minut, pazimo pa, da mu ni prevroče – zelenjava med praženjem ne sme rjaveti ali se celo žgati.

8. Prilijemo 1 dl vina in malce povečamo temperaturo. Kuhamo, da vino skoraj povsem povre.

9. V lonec frcnemo vejici timijana in lovorov list.

10. Dodamo tudi kožo s filejev. Ta bo poskrbela, da bo imel čavder že od samega začetka blago aromo po dimljenem.

11. Zabavi se zdaj pridruži nakockan krompir.

12. Vse skupaj dobro premešamo in pražimo kako minuto, nato pa zalijemo s 500 ml jušne osnove.

13. Ko župa zavre, pisker pokrijemo, ogenj pa zmanjšamo.

14. Ob nežnem brbotanju naj se čavder kuha 30 minut.

15. Lonec odkrijemo in iz juhe poberemo timijanove vejice, lovorov list in kožo postrvi.

16. Prilijemo 150 ml sladke smetane in kuhamo še 3 minute.

17. Zgostimo tako, da z vilicami ali kuhalnico speštamo kose krompirja ob rob kastrole. Več kot ga speštamo, gostejši bo čavder.

18. Na koncu v lonec s prsti natrgamo fileja postrvi in dobro premešamo. Nekaj fileja prihranimo za okrasitev pri postrežbi.

19. Pograbimo šopek peteršilja in ga na drobno nasekljamo.

20. V visoko skodelico naložimo čavder, nanj nadrobimo dimljeno postrv in potresemo z nasekljanim peteršil­jem.

Priporočamo še: VIDEO: Skutni štruklji v krompirjevi juhi
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed