Iz tega kosa mesa bo goveja rulada poceni in izvrstna

Verjamem, da mnogi z govedino niste v najboljših odnosih, svoje prispeva tudi cena. Pozabite tokrat na dragoceno pljučno pečenko, rostbif, kaj šele na varno izbiro mletega mesa.

Izbrala sem morda najcenejši kos govedine, potrebušino, in ga zvila v slastno pečenko lepega videza. Več dodatkov izberemo, bolj tesno zvijemo, lepšega polža dobimo. Govedino za fotografijo sem nadevala z meni ljubimi šunko, sirom, kaprami in dodala nadev iz drobtin, podoben tistim staromodnim nadevom za pečenke iz 19. stoletja, kdaj drugič bi izbrala špinačo in sir ali šunko in kislo papriko.

Ob nakupu: Mesarja prosimo, da nam govejo potrebušino čim bolj očisti veziva in zareže ter razpre, da dobimo večji in tanjši kos mesa, ki ga zlahka zvijemo.

Priprava: 20 minut; počitek: čez noč; peka: 1 ura in še 15 minut za omako.

Goveja rulada s šunko, sirom in kaprami

 • 1,5 kg goveje potrebušine (flam)
 • žlička soli, poper
 • 8 rezin kuhanega pršuta
 • 6 rezin poltrdega sira
 • 4 žlice drobtin
 • 4 žlice sladke smetane
 • lupinica eko limone
 • 3 žlice kaper iz slanice
 • 4 čebule, korenček
 • vejica zelene z listi
 • 2 inčuna

Priprava

1. Drobtine namočimo s smetano, prilijemo še enako količino vode in premešamo, da dobimo »kremasto« zmes. Odišavimo z lupinico limone in prihranimo.

2. Kos mesa nato na deski razpremo, potresemo s soljo po obeh straneh, tudi dobro popopramo. Preverimo, kako tečejo mišična vlakna. Zvijamo po dolgem, da bomo rezali rezine pečenke prečno na vlakna.

3. Lepšo stran mesa položimo na desko. Če so se drobtine preveč zgostile, prilijemo še malo vode ali smetane, nato jih namažemo na meso. Potresemo s kaprami sem in tja.

4. Potem položimo 4 rezine kuhanega pršuta, po njih rezine sira in znova preostale štiri rezine pršuta, nato zvijemo čim bolj tesno. Privežemo z močno vrvico, ovijemo jo na vsaka 2 prsta širine, da obdrži obliko. Tako pripravljeno meso ovijemo v folijo in pustimo v hladilniku čez noč.

5. Naslednji dan vzamemo meso uro pred peko iz hladilnika, da se ogreje. Pečico vklopimo na 200 stopinj.

6. V pekač stresemo na grobo narezane čebule in na kolesca narezan korenček. Dodamo tudi liste zelene in prilijemo kozarec vode.

7. Na vse to položimo mesni zvitek, še bolje je, če v pekač vstavimo kovinsko mrežico in nanjo položimo meso. Tako bo meso bolj enakomerno izpostavljeno toploti. Pekač porinemo v segreto pečico in pečemo pol ure, nato pečenko previdno obrnemo, po potrebi prilijemo še malo vode in pečemo še pol ure. Temperatura v sredici naj bo 60 stopinj.

8. Pečenko preložimo na servirni krož­nik, pokrijemo s kosom aluminijaste folije in nato še s kuhinjsko krpo, da se spočije.

9. Za omako vse, kar je ostalo v pekaču, pretresemo v kozico, v pekač dolijemo še malo vode ali vina in postrgamo v kozico vso aromatično dobroto, ki je nastala na dnu. Dodamo 2 inčuna, pretlačimo in zavremo.

10. Po 10 minutah kuhanja preverimo okus in morda še dosolimo, popramo, nato omako precedimo.

11. Pečenki odstranimo vrvice in meso narežemo na za prst debele rezine. Ponudimo z omako in prilogo, na primer z rezanci, testeninami, celo z žlikrofi.

Fotografija: Krištof Koman

Priporočamo še: Privlačna in okusna predjed, ki bo navdušila goste praznične večerje
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana