Gregorjevi ptički: spomladi na mizo priletijo testeni
Tradicionalni Gregorjevi ptički so pripravljeni iz kvašenega testa, ki ga lahko oblikujemo na različne, bolj ali manj zapletene načine. Najpogostejšega opisujemo v današnjem receptu, po katerem iz testa naredimo svaljke in jih prepletemo v primerno obliko. Kvašeni ptički zahtevajo vsaj malo spretne roke, da bo imel ptiček rep in glavo, ki jo okrasimo z rozinami, te predstavljajo oči.
Če nismo prav spretni, lahko izdelavo poenostavimo in jih oblikujemo v manjše kroglice, v katere vtisnemo oči, lahko z rozinami, kljunčke pa naredimo denimo iz rumenih koruznih zrn.
Z nadevi
Malo bolj zahtevni so ptički z orehovim ali drugim nadevom. Sestavine, torej testo in nadev, pripravimo kot za potico. Testo razvaljamo in ga narežemo v obliki ptička, premažemo z nadevom in potem prepognemo, tako da je nadev pokrit. Po tem postopku lahko namesto kvašenega testa uporabimo testo za piškote.
Kot kroglice
A ni nujno, da moramo za ptičke zamesiti testo, zanimive in okusne so kroglice iz skute in mletih piškotov, ki jim z dodatki damo obliko ptičkov. Recept je preprost, zmešamo skuto in mlete maslene piškote, dodamo še malo kokosove moke in zgnetemo v kompaktno zmes. Če hočemo, da bodo ptički rjavi, jim dodamo kakav ali čokolado v prahu. Povaljamo jih v kokosovi moki in jim naredimo še krila, na primer iz koščkov čokolade ali kandiranega sadja, oči in kljunčke iz rozin ali drobnih čokoladnih bonbonov. Postavimo v hladilnik za vsaj pol ure in postrežemo. Na ta način lahko pripravimo tudi slane ptičke, iz skute ali drugih namazov, samo malce domišljije uporabimo.
In če smo že pri slanih jedeh, ne moremo mimo govejih ptičkov s kuhanimi jajci, kakršne so pripravljale naše babice. Potrebujemo tanke goveje zrezke in enako število trdo kuhanih jajc ter rezin slanine in sira. Zrezke potolčemo in obložimo s slanino in sirom, čez to položimo kuhana jajca in zrezke tesno povijemo, da zvitki ne bodo razpadli, jih prebodemo z zobotrebci. Na vročem olju jih popečemo z vseh strani, zalijemo z jušno osnovo in kuhamo slabo uro. Omako zgostimo in zalijemo s sladko smetano. Zrezke postrežemo prerezane, tako da iz njih pokuka kuhano jajce.
Recept za čudovite in mehke kvašene ptičke najdete tudi pri nas. Posneli smo video, ki natančno pokaže malce drugačno oblikovanje testa, iz katerega vzhajajo ta lepa žvrgoleča bitja.