Odprta Kuhinja

Gurmanska sladica, ki jo boste naredili v 15 minutah

Odpri galerijo
A+   A-
Preproste ideje so vedno najboljše. Te vroče breskve pa so tako enostavno postrežene, da je domisel že genialna!Ko želimo s sladico res navdušiti, se moramo igrati z njenimi kontrasti. Te pijane breskve so vroče, zato sladoled stopijo, hkrati pa se s kislostjo uprejo njegovi sladkobi. Za prijetno hrustanje pod zobmi poskrbijo popraženi mandljevi lističi. Kompleksnost okusov zaokrožita vino in timijan, ki se odlično ujameta tudi v slanih jedeh. Pri kuhanju z vinom se držimo načela, da uporabimo tako, ki ga tudi pijemo. Nič cenenega torej, pa tudi ne pretiravamo s kakšnim res vrhunskim. Midva sva najine breskve napila z dišečim tramincem zaradi njegove bogate arome.

Vroče breskve v vinu s timijanom in vaniljevim sladoledom  • 4 breskve

  • 60 g sladkorja

  • 200 ml sladkega belega vina

  • vejica svežega timijana

  • 2 žlici mandljevih lističev

  • vaniljev sladoled (lučke ali iz banjice)


1. Mandljeve lističe stresemo v vročo ponev in jih na hitro popražimo, da zadišijo in se zlato rjavo zapečejo.

2. Breskve olupimo, razpolovimo, odstranimo koščico in narežemo na krhlje.

3. Krhlje vržemo v kozico, ki jo pristavimo na srednji ogenj.

4. Potresemo jih s sladkorjem, dodamo vejico svežega timijana in prilijemo vino. Kuhamo toliko časa, da se breskve zmehčajo, kar je odvisno od tega, kako zrele so. Kuha bo vzela 5–10 minut, da so mehke, preverimo z vbodom noža.

5. Breskve vzamemo iz kozice, timijan zavržemo.

6. Tekočino v kozici kuhamo, da se zreducira in zgosti, nakar v sirup vrnemo breskve.

7. Vroče napite breskve razporedimo po ličnih kozarcih, jih potresemo z mandljevimi lističi, v vsakega pa vtaknemo še lučko vaniljevega sladoleda.
Priporočamo še: Pečene bučne palčke, odlična alternativa krompirju
Datum Objave: 1.9.2020 ob 17:09

Več iz te teme:

sladoledvroče breskve

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.