Odprta Kuhinja

Hitra paradižnikova juha, ki jo obožujemo v vročih dneh

A bowl of fresh tomato soup in white ceramic bowl, garnished with herbs, croutons, seasoning and a drizzle of olive oil, and served with crusty wholemeal bread.
Odpri galerijo
A+   A-
Gazpacho, hladna paradižnikova juha za takrat, ko je prevroče, da bi se ubadali s kuhanjem. Lahkotna jed na žlico, ki ohladi telo in osveži duha.


Zunaj pošteno pritiska vročina, da ne vemo, kam bi se dali. Skok v morje je odlična rešitev, toda nekaj poletnih dni je treba preživeti tudi ob delu. Če je zelo vroče, se nam ne ljubi preveč kuhati, ob štedilniku se da zdržati le zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Najraje bi pojedli nekaj lahkega, osvežilnega, kar nam ne bo preveč obtežilo želodca. Hladna juhica? Gazpacho lahko pripravimo vnaprej … En, dve, tri, je že gotova, pa še enkrat tako, in že je ni več.

Gazpacho



  • 1 kg zrelega paradižnika (volovsko srce)

  • 2 večji papriki (rdeča, zelena)

  • 2 manjši kumari

  • ½ kg suhega belega kruha

  • ½ mlade čebule

  • 4 žlice vinskega kisa

  • ½ kozarca oljčnega olja

  • sol, poper


Priprava


1. Kruh narežemo na kocke in ga namočimo v hladno vodo. Ko se napije, ga odcedimo in prestavimo v večjo posodo.

2. Paradižnik pol minute blanširamo v vreli vodi, nato ga odcedimo. Ko se nekoliko ohladi, ga olupimo, očistimo pecljev in semen in damo v posodo s kruhom.

3. Kumari in papriki operemo, odstranimo semena in narežemo na kolute, mlado čebulo drobno sesekljamo. Vse dodamo kruhu in paradižniku.

4. Prilijemo olje in vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Če je jed pregosta, dodamo še malo vode.

5. Solimo, popramo, postopoma dodajamo vinski kis, da juha dobi svež in poln kiselkast okus.

6. Nato jo za uro ali dve postavimo v hladilnik. Ohlajeno postrežemo v kozarcih ali skodelicah.
Priporočamo še: Ocvrte kroglice z bučkami (neustavljivo dobre!)

Recept: Klemen Košir
Fotografija: Rixipix/Getty Images
Deloindom.si: Nitkast stročji fižol: v suši je veliko možnosti, da je takšen

Datum Objave: 20.7.2022 ob 08:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: