To je recept za najboljši hruškov kolač z rikoto

Vedno dobro in hitro pecivo, kot so ga delale babice, mame in zdaj mi.

Sestavine

– 5 jajc
– 270 g sladkorja
– 370 g moke
– vrečka pecilnega praška
– 250 ml olja
– sok pol limone
– 100 ml vode
– 250 g rikote
– 5 hrušk
– sladkor za posip hrušk

Preberite tudi: Hruške: vse, kar morate vedeti o obiranju in skladiščenju

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj, pripravimo podolgovat pekač, velik približno 35 x 25 cm.

2. V skledi z električnim mešalnikom penasto stepemo jajca in sladkor. Dodamo moko in pecilni prašek ter med mešanjem vlivamo še olje.

3. Sok pol limone in vodo pomešamo, prilijemo k testu in premešamo.

4. Hruške razpolovimo, odstranimo sredino, jih olupimo in pokapamo z limono. Vsako polovico razrežemo še na 4 dele.

5. Pekač naoljimo, potresemo z moko ali obložimo s peki papirjem, nato vlijemo biskvitno testo in po njem poljubno po­tresemo rikoto ter zložimo hruške.

6. Pečemo 50 minut, delno ohladimo in narežemo. Ponudimo ob stepeni smetani ali sladoledu.

Namig: Če ste ljubitelj čokolade, po testu potresite še 150 g čokoladnih solzic.
Poizkusite še: Rustikalna pita z zelenjavo

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana