Ideja za božično večerjo: ekspresni losos v testu z blitvo

Do božične večerje nas loči še nekaj ur, mi pa smo za zamudnike pripravili še en hiter in preprost recept za okusno jed, zaradi katere bodo gostje mislili, da ste se na božični meni pripravljali kar nekaj časa.

Glavni akter je tokrat losos, ki pa ga ne bomo le popekli na ponvi, temveč praznično zapakirali. V družbi blitve ga bomo zavili v listnato testo in za nekaj časa zaprli v pečico. Jed ne potrebuje posebnih predpriprav, zato bo hitro gotova in primerna tudi za tiste, ki boste na božični večer bili bitko s časom. Če imate časa na pretek, lahko listnato testo naredite sami, sicer pa lahko uporabite kupljenega v trgovini.

Priporočamo tudi: Izvrstne goveje ličnice s čebulno omako

Z jedjo boste ubili tudi dve muhi na en mah. Okusne večerje bodo namreč veseli tisti, ki ne jedo mesa, le ribe. Ker pa je jed tako okusna, bo zadovoljila tudi strastne mesojedce. Posebnih začimb ne bomo uporabljali, saj so sestavine že same po sebi precej aromatične, lahko pa se po okusu poigrate z muškatnim oreščkom, limonino lupinico, rožmarinom ali čem drugim, kar vam diši.

Najbolje, da kar začnemo!

Sestavine (za 4 osebe)

  • 500 do 800 g fileja lososa brez kosti in kože
  • zavitek listnatega testa
  • 300 g blitve
  • 2 žlici masla
  • žlica moke
  • 5 žlic sladke smetane
  • 2 stroka česna
  • 2 rumenjaka
  • sol, poper

Priprava

1. V kozici najprej razpustimo maslo in prepražimo žlico moke. Nato blanširamo sesekljano blitvo, dodamo drobno sesekljan česen in počakamo, da blitva izpusti vodo. Če opazimo, da je zelenjava spustila veliko tekočine, jo odcedimo, nato dodamo sladko smetano. Postavimo na stran in počakamo, da se ohladi.

2. V ponvi na hitro popečemo lososa, vsako stran 30 sekund, ravno toliko, da se skorjica obarva, sredica pa ostane mehka.

3. Nato razvaljamo listnato testo, ne preveč na tanko. Nanj postavimo lososov file, malce posolimo ter po njem potresemo pripravljeno blitvo. Vse skupaj zavijemo v blazinico, po vrhu premažemo z rumenjakom in postavimo v pečico.

4. Pečemo približno pol ure na 200 stopinjah Celzija.

Priporočamo še: Svinjska pečenka s slivovo omako in skutnimi štruklji

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana