Ideja za hitro kosilo: čudovite pice iz ponvice
Torej: življenje italijanske filmske dive Sophie Loren je tesno povezano s picami. V enem od svojih prvih filmov z naslovom Zlato iz Neaplja (The Gold of Naples oziroma L'oro di Napoli) je leta 1954 igrala nezvesto pripravljalko pic, ki izgubi poročni prstan.
V tem filmu Lorenova zapeljivo pripravlja pice iz ponvice, ki so jih v Italiji po tradiciji pekle ženske, nato pa so pečeno dobroto prodajale po soseski. Takšne pice so pred desetletji v višja nadstropja potovale s pomočjo vedra in vrvi, vse to, vključno z izdelavo omenjenih pic, pa je bilo pred skoraj 70 leti ujeto v omenjeni film.
V kuhinji z ljubeznijo
Hkrati so pice omenjene tudi v kuharskih knjigah, ki jih je napisala italijanska filmska diva. V slovenščino so že leta 1972 prevedli njeno kuharsko knjigo z naslovom V kuhinji z ljubeznijo, pred desetletjem pa je v slovenščini izšla še njena avtobiografija Včeraj, danes, jutri – moje življenje, ki je prežeta z zapisi o hrani in italijanski prehranjevalni tradiciji.
Tako je Darja Končarevič (Bazilika), ki danes vodi podjetje, v sklopu katerega sta dve kavarni in zraven še trije na solate osredotočeni Bifeji, navdih za pice iz ponvice dobila pri Sophii Loren. Recept, ki ga objavljamo spodaj, je Končarevičeva zapisala v svojo drugo knjigo Vsi za mizo, ki je izšla konec lanskega leta.
K receptu je dodala še te besede: »Tega trika se nisem spomnila jaz, temveč njeno visočanstvo Sophia Loren. Njena knjiga V kuhinji z ljubeznijo je bila med maminimi najljubšimi. Čisto majhna sem bila, ko sem jo začela listati in se navduševati nad prekrasno divo, ki popolno naličena in v elegantni obleki pozira za dekadentno pripravljenimi omizji. Moj večni vir navdiha.«
Recept lahko prilagodite
Še ta namig Darje Končarevič: »To pico delam ob različnih priložnostih, pogosto tudi med tednom (testo počaka v hladilniku čez noč) ali pa z otroki (njim je vedno všeč., če si lahko sestavijo pico čisto po svoje), kadar jo pripravljam za žurke, pa uporabim dve ali celo tri ponve naenkrat.«
In še drobno opozorilo: recept je zasnovan za eno pico, nato pa ga lahko prilagodite številu pic, ki jih nameravate speči. Recept je, še poudari Darja Končarevič, narejen »tako, kot nam je všeč: radi imamo bolj tanko, hrustljavo testo in ne preveč nadeva. Naša največja ponev ima premer 30 centimetrov, vi pa količine in debelino testa prilagodite velikosti svoje ponve in svojim željam. Mirno lahko uporabite tudi svoj najljubši recept za testo.«
Gremo torej na pico po navdihu Sophie Loren in receptu Darje Končarevič!
Pice iz ponvice
Testo (na osebo)
- 130 g moke
- pol žličke soli žlička suhega kvasa
- ščepec sladkorja
- žlica oljčnega olja
- 80–90 ml mlačne vode
Nadev (na osebo)
- 2 pelata san marzano
- sol, poper
- origano nekaj rezin mocarele
- nekaj svežih šampinjonov
- oljke
- sveža bazilika
- drugo: po želji (inčuni, 'nduja, rukola, parmezan, artičoke ...)
Priprava
1. V mlačni vodi zmešamo kvas s ščepcem sladkorja in pustimo nekaj minut.
2. Medtem v posodi stehtamo moko, solimo, prilijemo vodo s kvasom in ves čas mešamo (lahko na roke ali z mešalnikom), dodamo oljčno olje in po potrebi še malo moke ter zgnetemo v testo.
3. Na pomokani površini oblikujemo enako velike hlebčke, jih pokrijemo s krpo in pustimo na pultu.
4. Pripravimo nadev: pelate kar z roko zmečkamo in začinimo s soljo, poprom in malo origana. Mocarelo natrgamo, šampinjone tanko narežemo (mandolina se super obnese). V posodice si pripravimo vse drugo.
5. Ponev postavimo na šibek ogenj. Kupček testa na pomokani površini razvaljamo ali raztegnemo in vržemo v razgreto ponev, pustimo kakšni dve minuti, da se spodaj lepo zapeče, še posebej po robovih, nato ga z lopatko obrnemo. Ponev odstavimo in na zapečeni del testa naložimo pelate in mocarelo. S količino nadeva ne pretiravamo.
6. Rukolo, baziliko, parmezan, gobice, oljke in pršut dodamo na koncu, ko je pica že pečena. Postavimo nazaj na ogenj in pečemo še slabih pet minut, da se sir stopi. Medtem ponev malo obračamo in preverjamo, kako se peče spodnji del testa. Pečeno pico z lopatko preložimo na krožnik in obložimo še s ta finimi rečmi.
Priporočamo še: Naravna omleta brez kompliciranja: tako jo je pripravil legendarni mojster Ivan Ivačič
Fotografija: Manca Jevšček