Odprta Kuhinja

Iz nabranih bezgovih cvetov lahko naredite tudi to, pravi Jamie Oliver

Fotografija: frankix/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
V teh dneh cveti bezeg, iz njegovih cvetov pa lahko poleg sirupa naredimo tudi kis, pravi slavni kuhar.


Čas je za nabiranje bezgovih cvetov, iz njih pa lahko pripravimo marsikaj. Od božanskih ocvrtih socvetij, pa vse do aromatičnega sirupa, v katerem lahko uživamo celo leto. Danes pa bomo po napotkih Jamieja Oliverja naredili bezgov kis. Nadvse preprosta navodila nas bodo pripeljala do dišečega preliva za solate, s katerim bomo lahko najrazličnejšim jedem dodali cvetlični pridih.

Preden se lotimo dela, naj vas opozorimo na nekaj stvari. Bezgove cvetove nabirajte na grmih, ki so vsaj nekoliko oddaljeni od prometnih cest, da se izognete smogu in drugim nečistočam. Nabrano uporabite čim prej, da se cvetovi ne bi sušili in izgubljali svoje dragocene vrednosti. Pomembno pa je tudi, da pred začetkom priprave zvarka sterilizirate steklenice, v katere ga boste shranili. Kako se tega lotiti, preverite tukaj.

Sestavine  • 1 l belega vinskega kisa

  • 20 bezgovih cvetov


Priprava


1. Glave cvetov dobro pretresite, da odstranite umazanijo in morebitne žuželke (bezgove cvetove lahko operete, vendar bo okus manj močan).

2. Cvetove odtrgajte s pecljev in položite v steklenico ali stekleno posodo s pokrovom. Prilijte kis.

3. Pokrijte s pokrovom in pustite na svetlem mestu 2 do 3 tedne. Po 2 tednih ga malo pokusite, da vidite, koliko časa zvarek še potrebuje.

4. Ko ima kis želeni okus, ga precedite skozi kos tkanine in zavrzite cvetove, nato pa nalijte v sterilizirane steklenice. Kis hranite na hladnem in suhem mestu in ga porabite v 1 letu.

Lahko pa cvetlični kis naredite tudi po drugi metodi:


1. V večjo ponev vlijete kis in ga zavrete. Odstavite z ognja in dodajte cvetove v vročo tekočino. Premešajte, nato pokrijte in pustite stati 12 ur ali čez noč. Naslednje jutro precedite kis skozi kos tkanine, cvetove zavrzite.

Kis pretočite v sterilizirane steklenice. Hranite na hladnem in suhem mestu in ga porabite v enem letu.
Preberite še: Naši najbolj priljubljeni recepti za bezgov sirup

Fotografija: frankix/Getty Images
Ona.slovenskenovice.si: Sezona smrekovih vršičkov: Zakaj in kako jih jesti ter kako jih varno nabirati
Datum Objave: 25.5.2023 ob 08:05

Več iz te teme:

kisbezegbezgovi cvetovibezgov kis

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.