Odprta Kuhinja

Izjemno kremaste ledene kocke, ki jih boste pripravljali vsak vikend

Preproste ledene kocke, ki navdušijo. (Foto: Shaiith/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Čeprav temperature še niso nič kaj poletne, so nam zadišale ledene kocke. Takšne čokoladne, ki teknejo tudi ob deževnem vremenu.

Tisti, ki doma pogosto pečete sladice, najbrž veste, o kakšnih ledenih kockah govorimo. Opazili smo, da imate pecivo, ki se speče v kvadratnem pekaču in nareže na kocke, izjemno radi. Zato danes serviramo recept za prav takšnega. Pripravljenega v treh slojih, ki se med seboj odlično ujamejo, hkrati pa od nas ne zahtevajo posebnih slaščičarskih veščin in tehnik. Kot nalašč za vikend: hitro, preprosto in izjemno slastno.

Sestoji iz puhastega čokoladnega biskvita, ki po teksturi skoraj spominja na mousse, tako je rahel. Sledi nivo nežne vaniljeve kreme, pecivo pa zaključimo s svilnatim čokoladnim prelivom na vrhu. Po nekaj urah v hladilniku, ko se sloji lepo povežejo, so takšne kocke res prava poslastica ob popoldanski skodelici kave, sumimo pa tudi, da bodo izginjale iz pekača že čez dan. A kakšno le pustite za naključne obiske, ki se jih bodo gotovo razveselili.

Sestavine

Biskvit

  • 4 jajca
  • 4 žlice sladkorja
  • 3 žlice moke
  • 2 žlici kakava
  • pecilni prašek

Polivka

  • 200 g sladkorja
  • 250 ml vode

Vaniljeva krema

  • 500 ml mleka
  • 80 g moke
  • 20 g koruznega škroba
  • 250 g margarine ali masla
  • 1 vaniljev sladkor

Čokoladna glazura

  • 100 g jedilne čokolade
  • 1 žlica olja
  • 3 žlice mleka

 

Priprava

  1. Pečico vključimo na 200 stopinj.
  2. Najprej ločimo rumenjake od beljakov in slednje stepemo s sladkorjem.
  3. Dodamo rumenjak, moko in kakav. Dobro premešamo, vlijemo v pekač, ki je obložen s papirjem za peko.
  4. Pečemo 15 minut.
  5. Med tem skuhamo sirup iz sladkorja in vode. Sestavini zmešamo v loncu, ko začne vreti, znižamo temperaturo, kuhamo še 3 minute, nato pa odstavimo in počakamo 5 minut, da se ohladi. Nato z njim prelijemo še topel biskvit, ki smo ga vzeli iz pečice.
  6. V posodi zmešamo moko in koruzni škrob ter dodamo malo mleka. V preostanek mleka zmešamo sladkor in ga segrejemo na štedilniku. Vsujemo škrobasto moko, zmanjšamo temperaturo ognja in mešamo, da nastane krema. Ohladimo, vmešamo margarino oziroma maslo, dodamo vaniljev sladkor in dobro premešamo. 
  7. Biskvit premažemo z vaniljevo kremo. Nato stopimo čokolado, primešamo mleko in olje ter še toplo prelijemo na vrh vsebine pekača.
  8. Počakamo, da se vse skupaj ohladi, dodatno ohladimo še v hladilniku. Nato narežemo na kocke in postrežemo.

image_alt
Carske pite: slane kocke, ki uspejo tudi, ko je hladilnik prazen

Datum Objave: 8.3.2024 ob 06:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: