Odprta Kuhinja

Izvrstna paradižnikova mezga iz pečice, ki je naš letošnji favorit

Sliced raw tomatoes with thyme prepared for drying on baking sheet against light background
Odpri galerijo
A+   A-
Gosta in polna okusa bo popestrila testenine, omake, pice in druge dobrote, ki jim tako radi dodamo paradižnik.Prišel je čas kuhanja paradižnikove mezge, zato smo se podali na lov za dobrim receptom. Ne boste verjeli, kako smo prišli do njega: med počitkom ob planinski koči, ki je sledil vzponu na hrib, smo prisluhnili pogovoru za sosednjo mizo, kajti beseda je tekla ravno o trenutno najbolj vročem opravilu za vse, ki imajo doma zasajene te rdeče plodove. Seveda nismo ujeli vsega, zato smo se poskusa lotili še doma, da preverimo, ali navdušenje, ki sta si ga sogovorca delila med seboj, zares obrodi sadove.

Z vami delimo naše izkušnje in recepturo, to pa boste, vsaj kar se časovnega okvirja tiče, najverjetneje morali malce prilagajati, saj so nekateri paradižniki bolj mesnati, drugi pa bolj vodeni.

Vas zanima rezultat, kajne? Recept ima palec navzgor, saj je ta mezga zares gosta in bogatega okusa. Brez kakršnega koli dodatka bo obogatila marsikatero jed in nam skrajšala čas kuhe, ko se nam bo mudilo.
Priporočamo še: Najboljši domači kečap (poenostavljen recept)

Najprej pokuhamo


Paradižnike se najprej nareže v lonec (recimo na četrtine), nato prižge ogenj in počaka, da začnejo spuščati vodo in zavrejo. Takrat se vodo z zajemalko odlije, doda sladkor, sol, oljno olje in baziliko ter vse skupaj prestavi na pekač, tega pa v pečico.

Vodo, ki smo jo paradižnikom odvzeli, ne zavržemo. Nalijemo jo v plastične posodice in zamrznemo. Odlična bo za zalivanje rižot, kot dodatek v juhah in omakah.

Sestavine  • 2,5 kg zelo zrelega paradižnika

  • 5 žlic olja

  • 1 žlica sladkorja

  • 1 žlica soli

  • velik šop bazilike


Priprava


1. Pečico prižgemo na 200 stopinj.

1. Paradižnik na hitro blanširamo v vreli vodi, da ga lažje olupimo (če vas olupki ne motijo, lahko ta del izpustite, sploh če boste na koncu mezgo spasirali). Narežemo ga na četrtine, damo v lonec in pričnemo s kuhanjem.

2. Počakamo, da paradižnik izpusti vodo in zavre, kar bo trajalo približno 15 minut. Nato z zajemalko odlijemo vodo, zmehčane kose paradižnika pa pretresemo na globok pekač.

3. Dodamo še vse ostale sestavine (nekaj bazilike lahko dodamo čisto na koncu), pomešamo in pekač potisnemo v pečico.

4. Po približno uri bo mezga nared (odvisno tudi od količine in vrste paradižnika). Malce bo potemnela, po sladkem paradižnikovem vonju bo dišalo do sosedov in bila bo nekoliko podobna džemu, saj se meso ne bo popolnoma razpustilo. Zdaj jo spasiramo s paličnim mešalnikom in po potrebi vrnemo v pečico, če se nam zdi, da bi si želeli še več gostote.

5. Prelijemo jo v čiste kozarčke in dobro zapremo. Hranimo v hladnem in temnem prostoru.
Namig: Namesto bazilike lahko uporabite origano, timijan ali izop. Dodate lahko tudi stroke česna.

 Na portalu Deloindom.si preberite: Kako do vedno sveže in aromatične bazilike

Fotografija: Burakova Irina/Getty Images

 

 
Datum Objave: 4.9.2020 ob 19:09

Več iz te teme:

paradižnikparadižnikova mezga

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.