Jabolčna grmada, ki naravnost osreči

Odpri galerijo
A+ A-
Polna skleda sreče! Ni drugih besed, ki bi lahko opisale radost ob zajemanju z žlico iz kupčka, v katerem se izmenjujejo z rumom prepojen biskvit, jabolčni puding, rozine, orehi in smetana.
Priporočamo še: Noro okusen domači puding iz grozdja
Jabolčna grmada
- 100 g rozin
- 100 ml ruma
Biskvit
- 6 jajc
- 200 g sladkorja
- 6 žlic vode
- 200 g moke
- zavitek pecilnega praška
- ščepec soli
- 2 žlici kakava
Puding
- 300 ml mleka
- zavitek praška za vaniljev puding
- 3 žlice sladkorja
- 700 g jabolčne čežane
- pol žličke muškatnega oreščka
Drugo
- voda
- 100 g grobo mletih orehov
- sladka smetana za stepanje
Priprava
1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pripravimo dva okrogla pekača: dno obložimo s papirjem za peko, obod namastimo.
2. Rozine prelijemo z rumom.
3. Jajca ločimo. Beljake čvrsto stepemo s sladkorjem. Med mešanjem pri najmanjši hitrosti dodamo rumenjake z vodo in enakomerno umešamo.
4. Zdaj ročno primešamo še moko s pecilnim praškom in soljo.
5. Polovico prelijemo v pekač, drugi polovici pa dodamo kakav, premešamo in prelijemo v drugi pekač. Potisnemo v pečico za približno 25 minut.
6. Pečena biskvita osvobodimo pekačev in ohladimo na rešetki. Nato ju trikrat prerežemo, da dobimo tri plasti. Če ste uporabili večji pekač, ju boste prerezali samo dvakrat.
7. Skuhamo puding: prašek za puding zmešamo s sladkorjem in 8 žlicami mleka. Preostalo mleko zlijemo v kozico, dodamo jabolčno čežano in muškatni orešček. Ko zavre, prilijemo pudingovo mešanico in vse skupaj kuhamo še kakšni 2 minuti, da se malce zgosti.
8. Rozine odcedimo, rum pa zmešamo s še trikrat toliko vode. Sladko smetano stepemo.
9. Vzamemo skledo ali drugo posodo, v kateri bomo zložili grmado. Plast biskvita dobro napojimo z mešanico ruma in vode, premažemo z delom pudinga, posujemo z rozinami in orehi ter prekrijemo z drugo plastjo biskvita. Tako delamo, dokler ne porabimo vseh sestavin, končamo pa s stepeno sladko smetano.
10. Po želji lahko okrasimo z grobo nasekljanimi orehi in čokolado.
11. Sladico postavimo v hladilnik, najbolje kar čez noč, da se dobro prepoji.
12. Za postrežbo zajemamo kar z žlico ali manjšo zajemalko.
ni podpisa

ni podpisa
Deloindom.si: Tako rešite zažgano posodo
Datum Objave: 22.9.2022 ob 17:09