Jabolčni obročki s pivom in kardamomom Jamieja Oliverja

Hrustljavi in sadni!

Če je peka torte rezervirana za posebne priložnosti, bi lahko jabolčne obročke jedli kar vsak dan. Gre namreč za preprost recept, ki je ravno prav saden, da si ga bi lahko privoščili za zajtrk, ravno prav sladek, da bi ga lahko zmazali po okusnem kosilu in ravno prav krepčilen, da bi ga lahko pripravili za večerjo. Če pa sodite med oboževalce kardamoma, ste zmagali! (Za tiste, ki pa kardamoma še ne poznate, gre za omamno dišečo začimbo, podobno cimetu, dobite pa jo v skoraj vsaki običajni trgovini na oddelku z začimbami).

Čeprav gre za cvrtje, se nikakor ne prikrajšajte za to hrustljavo specialiteto in da bo mera polna, si čez njo privoščite še slano čokoladno omako. (Kdaj pa kdaj se je pač treba tudi pregrešiti.) In naj vas dolg seznam sestavin ne prestraši. Večina se skriva v vaši shrambi.

Sestavine

– 8 zrn kardamoma (ali nekaj ščepcev takšnega v prahu)
– 250 gramov moke
– 30 gramov koruzne moke
– ½ žlice pecilnega praška
– 6 žlic sladkorja v prahu
– 1 žlica cimeta
– 2 rumenjaka
– 330 mililitrov ohlajenega piva
– ½ kg čvrstih rdečih jabolk
– 1,5 litrov olja za cvrtje
Čokoladna omaka
– 150 gramov temne čokolade
– 6 žlic mleka
– 4 žlice sladke smetane
– 30 gramov slanega masla
– Nerafiniran rjav sladkor

Priprava

1. Zdrobite kardamomova zrna ter jim odstranite semena, če uporabljate kardamom v prahu, to ne bo potrebno.

2. V posodi zmešajte navadno in koruzno moko, pecilni prašek, eno žlico sladkorja v prahu, ščepec soli, polovico kardamoma in polovico cimeta.

3. Dodajte jajčne rumenjake ter ob mešanju počasi dodajajte pivo, dokler masa ne postane gladka. Pokrijte in pustite počivati.

4. Olupite in izkoščičite jabolka ter jih narežite na približno pol centimetra debele kolobarje.

5. V posebni posodi oziroma globokem krožniku zmešajte preostanek sladkorja v prahu, kardamoma in cimeta ter dodajte ščep soli.

6. V ponvi segrejte olje na 190 stopinj.

7. Posamezno rezino jabolka namočite v pivsko maso ter jo potopite v olje. Cvrite približno 6 minut, dokler ne postane zlato rjave barve. Nato ga popivnajte v prtiček ter povaljajte v začinjenem sladkorju.

8. V kozici stopite čokolado in ji primešajte vse sestavine za čokoladno omako ter dodajte ščepec soli. Mešajte, dokler se omaka ne sveti.

9. Še tople obročke postrezite s čokoladno polivko in uživajte.

Poizkusite še: To je najbolj popularen recept za slastno pecivo na Pinterestu

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed