Jabolčni zavitek z vaniljevo omako

Jabolčni štrudelj je zimzeleni zaključek nedeljskega kosila. Skoraj vsako gospodinjstvo ima svojo različico – v najinem se namesto sladkorja skriva marcipan, obvezno ga pa postreževa z bogato, kremno vaniljevo omako.

Sestavine

Vlečeno testo

– 350 g moke, jajce
– 30 g stopljenega masla
– 1,5 dl vode, 2 ščepca soli

Jabolčni nadev

– 1 kg jabolk
– zvrhana žlica cimeta
– 50 g marcipana ali 3 žlice rjavega sladkorja
– 50 g rozin, rum

Vaniljeva omaka

– 250 ml mleka, 3 rumenjaki
– vaniljev strok, 3 žlice sladkorja
– žlica jedilnega škroba (gustina)

Priprava

1. Vlečeno testo: če želimo ubrati zajetno bližnjico, lahko namesto svojega vlečenega testa uporabimo kar kupljeno. Če delo predamo kuhinjskemu robotu, preprosto vse sestavine stresemo vkup in ga vključimo.

2. V moko izkopljemo jamico, vanjo ubijemo jajce, zlijemo vodo in stopljeno maslo ter stresemo sol.

3. Vse skupaj zmešamo in zgnetemo v kepo, ki jo postavimo v pokrito posodo in pustimo 1 uro stati na sobni temperaturi.

4. Kepo testa razpolovimo in prvo polovico razvlečemo na površini, prekriti s prtom. Za lažje vlečenje ga premažemo z oljem. Testo moramo razvleči kar se da tenko, postati mora prosojno, debele robove pa odrežemo.

5. Jabolčni nadev: rozine prelijemo z rumom, da so vse pod gladino in jih pustimo 1 uro pri miru.

6. Jabolka olupimo in nastrgamo na lističe. Posujemo jih z mletim cimetom in potresemo z nastrganim marcipanom (ali rjavim sladkorjem). Primešamo opite rozine.

7. Na vsako polovico testa nanesemo pol nadeva, nato pa ga zvijemo v zavitek. Pri tem si pomagamo s prtom.

8. Postopek vlečenja, nadevanja in zvijanja testa ponovimo še z drugo polovico testa in nadeva.

9. Nadobudni štrudelj premažemo s stopljenim maslom in ga za 40 minut postavimo v pečico, segreto na 200 stopinj.

10. Vaniljeva omaka: v kozico zlijemo mleko in vanj nastrgamo semena iz vaniljevega stroka, pridruži pa naj se tudi sam strok.

11. Kozico pristavimo na ogenj in mleko zavremo. Odstavimo ga in odstranimo strok.

12. V ločeni posodi penasto stepemo rumenjake in sladkor. Rumenjakovo zmes med stalnim mešanjem z metlico primešamo k mleku.

13. Kozico vrnemo na srednje močan ogenj.

14. Jedilni škrob zmešamo s tremi žlicami mrzlega mleka in ga z metlico vmešamo v vaniljevo zmes.

15. Mešamo, dokler se omaka ne zgosti.

16. Ko je jabolčni zavitek pečen, ga potresemo s sladkorjem v prahu. Kos postavimo na krožnik in oblijemo z vaniljevo omako.

Priporočamo še: Božanska juha iz rdečega zelja
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana