Odprta Kuhinja

Jabolka v srajčki: najbolj priljubljene različice te preproste sladice

Testo razrežemo na dvanajst delov. FOTO: Vinicef/getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Poleg hrušk in sliv jesen prinaša jabolka; pripravimo jih lahko na tisoč mamljivih načinov.


Duhovitih kuharskih idej za jabolka je veliko, ker so v našem okolju najpogostejše sadje, tudi domače. Vsakdo, ki ima zaplato vrta, ima vsaj eno jablano, tudi če je majhna. In zato bi si jabolčne sladice zaslužile svojo knjigo. Pravzaprav veliko knjig. Seveda danes ne bomo predstavili vseh, saj so možnosti tako rekoč neštete, bomo pa z vami delili nekaj idej, kako pripraviti čudovite sladice, tako preproste, da se jih lahko lotimo vsak dan. Poleg preproste priprave jih odlikujejo odlične kombinacije različnih vrst testa in sladko-kislih jabolk, ki vsakič navdušijo.
Priporočamo: Čas za kosilo: hrustljava piščančja parmigiana z rezanci

Rožice naredimo iz jabolčnih listkov, narezanih na mandolino. (Foto: Mateja Delakorda)
Rožice naredimo iz jabolčnih listkov, narezanih na mandolino. (Foto: Mateja Delakorda)


Jabolčne sladice imajo posebno mesto tako v kuharskih knjigah kot nostalgičnih spominih. Misel na štrudelj nas pogosto popelje v otroštvo, prav tako se na dom spomnimo ob kosu jabolčne pite, dišečem po cimetu. S slednjo se sicer radi pohvalijo čez lužo, a v resnici gre v originalu za evropsko sladico. Na jabolčne dobrote so še posebno ponosni v francoski kulinariki: samo pomislimo na tarte tatin, jabolčne kolače in podobne dobrote, ki zagotavljajo spektakularne zaključke celo v najfinejših restavracijah.

Obročki z listnatim testom (Foto: Sergei Dolgov/getty Images)
Obročki z listnatim testom (Foto: Sergei Dolgov/getty Images)


A danes bomo stvari poenostavili in nikakor ne bomo komplicirali, kot to počno francoski chefi. Jabolka bomo namesto v kompleksne oblike na več načinov oblekli v testene srajčke. Iz nekaj jabolk in z zavitkom listnatega testa namreč lahko ustvarimo čudovite sladice. Nekatere si lahko privoščimo celo za zajtrk ali večerjo. Žepki, zavitki, zvitki … načinov je res več kot tisoč!

Razgrnimo torej listnato testo in ga razrežimo. Jabolka narežimo na manjše kocke in jih naložimo na njihovo sredino. Vse skupaj posladkamo, potresemo s cimetom in kvadratke prepognemo. Na koncu premažemo z maslom in iz pečice bomo kmalu potegnili hrustljavo zapečene jabolčne žepke.

Malce težja različica: v pivskem testu ali testu za palačinke. Recept najdete <a href=
Malce težja različica: v pivskem testu ali testu za palačinke. Recept najdete


Iz jabolk lahko odstranimo peščišča in sadeže zrežemo na kolobarje. Listnato testo narežemo na trakove in te kot sukanec ovijemo okoli jabolčnih krogcev. Pri ustvarjanju bodo z veseljem sodelovali otroci, končni rezultat, premazan z maslom, pa bo kot naročen, da na vrh krhkega gnezda postrežete kepico vaniljevega sladoleda.

Jabolka lahko tudi naribamo in nadevamo v žepke, narezane na mandolino pa zataknemo v trakec listnatega testa, vse skupaj zarolamo in dobimo čudovite jabolčne vrtnice.

Listnato testo pa ni edino, ki se odlično ujame z jabolki. Krogce lahko namočimo v pivsko testo oziroma tisto, ki ga pripravimo za palačinke. Vse skupaj spečemo na ponvi – verjemite, da si še niste zamislili boljšega jesenskega sobotnega zajtrka.

Jabolčne skledice s sladoledom


Cimet, karamela, ki jo ustvarimo kar v pečici, listnato testo in mehka sredica. To je vaja v poenostavljanju naše kuharije. Za zaposlene ljudi. Priznamo: sladica ne bo zmagovala na razstavah za najlepše slaščičarske izdelke, okus pa je pravi.

Testo razrežemo na dvanajst delov. FOTO: Vinicef/getty Images
Testo razrežemo na dvanajst delov. FOTO: Vinicef/getty Images


Za 4 osebe.

  • 1 zavitek razvaljanega listnatega testa

  • 6 jabolk

  • pol skodelice sladkorja

  • 2 žlici cimeta


Priprava


1. Jabolka olupimo, razkoščičimo in narežemo na polovičke. Če je listnato testo zamrznjeno, ga pustimo na pultu, da se odtali. Testo razvijemo po površini. Narežemo ga na tako velike kvadratke, da bomo z njimi prekrili jabolčne polovičke.

2. Na pekač položimo papir za peko, po njem v obliki krogcev potresemo mešanico sladkorja in cimeta. Na te krogce nato s srednjim delom navzdol položimo jabolčne polovičke in jih prekrijemo s kvadratki testa.

3. Vse skupaj premažemo z maslom in potisnemo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj Celzija. Pečemo 30 minut, nato obrnemo, da nastane nekakšna skodelica, in vanjo dodamo po eno kepico sladoleda.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: preprosta kosila za vsak dan

Naslovna fotografija: Sergei Dolgov/Getty Images
Onaplus.si: Rabarbara: Bogata z vitaminom C, vendar škodljiva za te ljudi

Datum Objave: 18.10.2023 ob 06:10

Več iz te teme:

jabolkalistnato testojabolka v srajčkijabolčni obročki

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.